InternaționalUE / Nato

UE declară că are dovezi ce demonstrează că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran și pregătește sancțiuni

O purtătoare de cuvânt a UE a anunţat miercuri că blocul comunitar a adunat ”dovezi” pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran şi pregăteşte sancţiuni împotriva Teheranului, relatează AFP, dpa și Agerpres.

„Acum că am strâns suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid şi ferm”, a asigurat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

De asemenea, o listă de sancţiuni le-a fost remisă statelor membre, o decizie fiind aşteptată ”în cursul săptămânii”, au menţionat surse diplomatice.

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au discutat deja luni cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre sancţionarea Iranului pentru livrarea de drone Rusiei. Arunci, Borrell a afirmat că este nevoie de ”dovezi concrete”, după ce Iranul a negat că ar fi implicat în astfel de livrări.

Forţele aeriene ucrainene au afirmat că au distrus nu mai puţin de 223 de drone iraniene de la începutul lunii septembrie.

„De la prima doborâre a unei drone kamikaze Shahed 136 de fabricaţie iraniană pe teritoriul ucrainean, pe 13 septembrie, la Kupiansk, apărarea antiaeriană şi alte componente ale forţelor de apărare au distrus 223 de drone de acest tip”, se arată într-o postare a forţelor aeriene pe Telegram. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *