Externe

UE deschide calea aderării Kosovo la blocul comunitar

Această decizie, care ar putea ajuta de asemenea la apropierea Serbiei de UE, ar putea provoca îngrijorarea unor state membre UE, care se confruntă cu mişcări separatiste interne. Spania, Ciprul, România, Grecia şi Slovacia nu au recunoscut Kosovo după separarea sa de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce majoritatea etnică albaneză a dus o luptă de gherilă împotriva Belgradului.

Cu toate acestea, statele respective au autorizat în trecut UE să demareze negocieri cu Kosovo, pentru a ajuta la calmarea tensiunilor naţionaliste din Balcani.

Kosovo a încheiat în iulie 2014 negocierile cu UE în vederea unui Acord de Stabilizare şi Asociere, un pas pe calea unei eventuale aderări la UE, care îi poate aduce beneficii economice.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, şi comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, vor semna acordul săptămîna viitoare, au declarat marţi oficialii citaţi. Acesta ar urma să intre în vigoare anul viitor.

"Semnarea acordului va consolida perspectiva europeană a Kosovo şi va ajuta la stabilizarea internă", a precizat un oficial european.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *