UcrainaUE / Nato

UE este pregătită pentru un război de durată în Ucraina, declară ministrul de externe suedez

Uniunea Europeană este pregătită pentru un război de durată în Ucraina şi va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar, a declarat miercuri, 11 noimebrie, ministrul de externe suedez Tobias Billstrom, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, informează Reuters.

”În pofida încercărilor continue ale Rusiei de a ne diviza, unitatea din interiorul UE şi peste Atlantic este puternică. Uniunea Europeană este pregătită pentru un război îndelungat şi va continua să fie de partea Ucrainei cu sprijin umanitar, militar, economic şi politic atât timp cât va fi necesar”, a declarat Billstrom în cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm.

De asemenea, el a mai adăugat că UE va continua să lucreze la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.

Ca răspuns la continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi la gravitatea escaladării actuale a atacurilor împotriva civililor şi a infrastructurii civile, Consiliul UE a adoptat, la 16 decembrie 2022, un al nouălea pachet de sancţiuni.

Măsurile includ interdicţii privind exporturile de motoare de drone, exporturile de produse şi tehnologii cu dublă utilizare, investiţiile în sectorul minier, tranzacţiile cu Banca Rusă de Dezvoltare Regională şi furnizarea de servicii de publicitate, de cercetare de piaţă şi de sondare a opiniei publice.

Uniunea Europeană a suspendat licenţele de difuzare a încă patru canale mass-media ruseşti (NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV şi Pervyi Kanal) şi a sancţionat alte 141 de persoane şi 49 de entităţi.

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova pretinde că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *