Ultima oră

UE îi îndeamnă pe ucraineni să păstreze ‘unitatea’ și ‘integritatea’ țării

‘Uniunea Europeană așteaptă ca toate părțile din Ucraina să acționeze în mod responsabil, având ca obiectiv apărarea unității, suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării’, a declarat Catherine Ashton într-un comunicat dat publicității în cursul nopții de sâmbătă spre duminică la Bruxelles.

Pe de altă parte, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a lansat sâmbătă seară un apel responsabililor politici ucraineni ca să facă totul pentru a păstra ‘integritatea teritorială’ a țării lor, se arată într-un comunicat dat publicității sâmbătă la Berlin.

‘Linia de conduită a tuturor deciziilor politice trebuie să fie păstrarea integrității teritoriale și a unității naționale a Ucrainei’, a afirmat șeful diplomației de la Berlin.

Premierul polonez, Donald Tusk, a afirmat sâmbătă seară că există forțe care amenință integritatea teritorială a Ucrainei, fără să precizeze natura acestora.

Ucraina, țară cu aproape 46 de milioane de locuitori, este divizată între estul rusofon și rusofil și vestul naționalist și ucrainofon.

După o zi nebunească în care au avut loc destituirea de facto a președintelui Viktor Ianukovici de către deputații din parlamentul de la Kiev, care a decis organizarea alegerilor prezidențiale anticipate pe 25 mai, și eliberarea surpriză a opozantei Iulia Timoșenko, ministrul german de externe i-a îndemnat de susținătorii lui Ianukovici și opoziția să dea dovadă de ‘discernământ’.

‘Cele două părți trebuie să aibă grijă de acum înainte să nu provoace fapte ce ar putea avea consecințe fatale’, a declarat Frank-Walter Steinmeier, citat în comunicat.

‘Cer cu toată insistența posibilă responsabililor politici să pună capăt escaladării politice și să dea dovadă de discernământ’, a adăugat el.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *