Externe

UE impune sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici

Joi, 4 august, țările membre ale Uniunii Europene au impus sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici și a fiului său Oleksander, pentru presupusul lor rol în amenințarea la adresa securității Ucrainei, scrie AFP cu referire la Hotnews.

Consiliul European a precizat într-o declarație că cei doi au fost adăugați pe o listă de sancțiuni UE instituite ”ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Menționăm că Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, când a fost răsturnat de o revoltă populară împotriva îndepărtării guvernului său de Occident și a apropierii de Moscova.

Rusia lui Putin a răspuns la înfrângerea aliatului său prin preluarea peninsulei ucrainene Crimeea și a unei enclave din regiunea estică Donbas. În luna februarie, Moscova a lansat o ofensivă totală împotriva Ucrainei.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene și NATO furnizează Kievului arme sofisticate pentru a se apăra de țara agresoare – Rusia, iar Bruxelles-ul a adoptat o serie de sancțiuni.

De asemenea, UE consideră că Ianukovici, în vârstă de 72 de ani, care locuiește în Rusia, joacă în continuare ”un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”.

Declarația publicată joi în jurnalul oficial al UE îl acuză pe acesta că a complotat pentru a reveni la putere în Ucraina dacă invazia rusă va reuși să-l răstoarne pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

„Potrivit diverselor surse, Viktor Ianukovici a făcut parte dintr-o operațiune specială a Rusiei pentru a-l înlocui pe președintele ucrainean cu el în timpul primelor etape ale agresiunii militare ilegale împotriva Ucrainei”, se arată în ziar.

Fiul său a fost sancționat din același motiv și pentru ”efectuarea de tranzacții cu grupuri separatiste din regiunea Donbas”.

Bărbatul de 49 de ani este acuzat că s-a îmbogățit prin legături în fostul regim al tatălui său și că deține afaceri și proprietăți imobiliare în autoproclamatele ”republici” Donețk și Lugansk, teritorii controlate de forțele pro-ruse din Donbas.

Astfel, în calitate de persoane sancționate, Ianukovici și fiul său vor face obiectul unei interdicții de acordare a vizelor pentru UE și al înghețării oricăror active pe care le-ar putea deține în țările UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *