Internațional

UE, supravegheata de NSA: Daca acest lucru se confirmă, este vorba despre un scandal imens

Der Spiegel își întemeiază acuzațiile pe documente confidențiale, despre care a aflat în parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre PRISM.

Într-unul dintre aceste documente, datat în septembrie 2010 și clasat „strict confidențial”, NSA descrie modul în care spionează Ambasada UE la Washington.

Este vorba nu doar despre microfoane instalate în clădire, ci și despre o infiltrare în rețeaua informatică, permițându-i să citească e-mailuri și documente interne.

Reprezentanta UE la ONU era supravegheată în același fel, tot potrivit acestor documente, în care europenii sunt desemnați în mod explicit ca „ținte de atacat”.

NSA și-a extins operațiunile până la Bruxelles. În urmă cu „peste cinci ani”, scrie Der Spiegel, experți în securitate din cadrul UE au descoperit un sistem de ascultare a rețelei telefonice și de Internet a clădirii Justus-Lipsius, principalul sediu al Consiliului UE, care ajungea până la cartierul general al NATO, la periferia Bruxelles-ului.

În 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonică a birourilor mai multor țări, printre care Franța și Germania.

Însă este dificil să se afle dacă este vorba despre acest caz despre care scrie Der Spiegel.

Publicația germană a postat pe site și reacții din partea unor personalități europene, ca președintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, care precizează că „dacă acest lucru se confirmă, este vorba despre un scandal imens”.

În opinia ministrului luxemburghez de Externe Jean Asselbron,„Statele Unite ar face mai bine să își supravegheze serviciile lor de informații decât pe aliații lor".

Spionajul american este „scăpat de sub orice control”, menționează el, subliniind ca activitățile în domeniul informațiilor „sunt justificate de lupta împotriva terorismului (…). UE și diplomații săi nu sunt teroriști".

Tot pentru site-ul Der Spiegel, eurodeputatul ecologist Daniel Conh-Bendit îndeamna la o întrerupere imediată a negocierilor supra tratatului de liber-schimb transatlantic, atât timp cat nu s-a semnat cu Statele Unite un acord asupra protecției datelor. Negocieri în acest sens, lansate în 2011, nu s-au finalizat încă.

UE a cerut miercuri Statelor Unite să îi furnizeze „cat mai rapid posibil” răspunsuri la întrebări despre programul american de supraveghere PRISM.

Sura: hotnews.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *