UcrainaUE / Nato

UE trebuie să se reformeze pentru a integra Ucraina, avertizează Charles Michel

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru aderarea Ucrainei și să abordeze problema sensibilă a reformelor necesare pentru a integra acest gigant agricol, avertizează Charles Michel, președintele Consiliului European (CE), într-un interviu acordat AFP înaintea deschiderii unui summit al celor 27 la Bruxelles, potrivit Le Monde.

„Dar nu trebuie să așteptăm până în ultimul moment dacă, în decembrie, raportul Comisiei Europene recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina”, a subliniat el. „Trebuie să spunem cum finanțăm și cum organizăm solidaritatea financiară și să evităm să descoperim că avem o problemă de absorbție”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care va participa joi, 29 iunie, la discuțiile cu liderii europeni prin videoconferință, cere ca negocierile de aderare să înceapă la sfârșitul anului 2023. Această decizie necesită aprobarea tuturor celor 27 de state membre ale UE.

În luna iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de țară candidată, într-un gest extrem de simbolic, după invazia Rusiei în această țară. Alte nouă țări, printre care R. Moldova, Serbia, Kosovo și Turcia, bat la ușa UE.

Candidații au „îndatoriri”, dar „cei 27 nu trebuie să închidă ochii și să se prefacă că nu au văzut că și ei au îndatoriri”, insistă președintele Consiliului. Deși Charles Michel nu se așteaptă la decizii pe această temă în timpul summitului de două zile, el dorește totuși să „lanseze un proces” și să „pregătească următoarele reuniuni”.

Extinderea se va afla în centrul discuțiilor de la summitul de la Granada, în Spania, și de la summitul de la Bruxelles, la sfârșitul anului, cu recomandările Comisiei privind cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și ale țărilor din Balcanii de Vest, care au statut de candidate. „Rolul meu este de a pune în aplicare o metodă”, subliniază președintele Consiliului European. „Dacă Comisia propune începerea negocierilor, trebuie să vedem ce impact va avea acest lucru asupra procesului decizional, a politicilor comune și a finanțării”, explică el.

„Europa nu trebuie să se ferească de dezbateri”, a insistat el, subliniind că extinderea „va avea un impact asupra agriculturii, coeziunii și bugetului”. „Trebuie să avem o imagine exactă a resurselor disponibile, să știm cum au fost utilizați banii și ce reorientări sunt necesare”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *