UE / Nato

UE va acorda 56 de milioane de euro fermierilor din România, Bulgaria și Polonia din cauza crizei din Ucraina

Uniunea Europeană activează o rezervă de criză pentru fermierii din trei țări estice, care au fost afectate de creșterea exporturilor de cereale din Ucraina, ceea ce a dus la scăderea prețurilor locale.

Comisia Europeană va aloca 56 de milioane de euro pentru România, Bulgaria și Polonia, a declarat comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski, la Bruxelles.

“Acesta este un sprijin pentru țările ai căror fermieri au fost afectați de creșterea importurilor din Ucraina. Asistăm la o creștere a livrărilor, o creștere uriașă a importurilor pentru țările de frontieră”, a spus el.

Bulgaria și Polonia au fost decise deoarece combinația dintre producția proprie și importurile din Ucraina a depășit media pe cinci ani înainte de războiul Rusiei în Ucraina.

România a fost adăugată din cauza poziției sale centrale pentru așa-numitele “benzi de solidaritate”, a spus comisarul. UE a lansat inițiativa “culoarelor de solidaritate” la sfârșitul lunii mai 2022 pentru a facilita transportul exporturilor din Ucraina.

România va primi 10 milioane de euro, Bulgaria aproximativ 17 milioane de euro, iar Polonia 30 de milioane de euro. Această sumă ar putea fi dublată prin cofinanțare de la bugetele statelor membre.

Ungaria și Slovacia au primit, de asemenea, mai mult decât recolta ucraineană. Dar ele nu vor primi sprijin deoarece producția și importurile lor combinate nu depășesc media pe cinci ani, a declarat Wojciechowski.

Săptămâna trecută, producătorii de cereale din Bulgaria au anunțat declanșarea unui protest pe termen nelimitat față de importurile de cereale din Ucraina în UE fără taxe vamale.

Sursa Bloomberg

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *