UE vrea să AMENDEZE Gazpromul cu peste 15 miliarde de euro
“Noi bănuim că Gazprom a împiedicat fluxul liber de gaze între statele membre, diversificarea surselor de aprovizionare şi a impus preţuri neloiale clienţiilor săi. Ar fi prematur să anticipăm când va fi făcut următorul pas, dar acum suntem la faza de pregătirii unei comunicări privind obiecţiile", a declarat Joaquín Almunia.
Anchetă în Europa de Est
Comunicarea privind obiecţiile reprezintă primul pas în cadrul procedurii penale care ar putea determina Gazprom-ul să-şi schimbe practicile comerciale în Europa de Est, fiind, în perspectivă şi un caz în premieră când preţurile la gazul rusesc ar putea fi micşorate. Ancheta actuală se focusează pe ofertele dintre Gazprom şi cumpărători din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania, iar dacă va fi găsit vinovat, Gazprom-ul va trebui să plătească o amendă care se ridică la 15 miliarde de dolari.
Până acum Gazprom nu a comentat, iar guvernul rus a refuzat să facă vreo declaraţie în acest sens, însă anul trecut, în timp ce investigaţia era în curs de desfăşurare, Gazprom a avertizat că compania are un statut strategic, “o aluzie evidentă că compania este controlată de Kremlin", scrie New York Times. Amenzile pentru abuzurile antitrust niciodată nu au atins asemenea valori, cea mai mare amendă aplicată pentru practici neconcurenţiale de autoriăţile europene fiind de 1,1 miliarde euro, când în 2009 Intel a fost găsit vinovat de abuz pe piaţa calculatoarelor, scri NYT.
În cazul Gazprom, ţările Europei de Est trebuie să achite, paradoxal, mai mult decât ţări precum Germania, Franţa sau Italia. Lituania, care deţine preşedenţia UE acum şi cea care a presat cel mai mult autorităţile de la Bruxelles pentru efectuarea anchetei, achită cu 15% mai mult decât media europeană de 313$, în timp ce cetăţenii Rusiei achită 93$ pentru mia de metri cub de gaz.
Moldova, prinsă la mijloc
“Este o acţiuni absolut legală şi legitimă, care corespunde legislaţiei europene existente. Însă ea este doar o fază dintr-un dosar mai mare care a început în 1991. Până acum UE nu a luat măsuri concrete şi nu se ştie dacă acum va fi o finalitate. Poate este doar o pregătire pentru sezonul rece", a declarat expertul IDIS, Eduard Ţugui. El menţionează că investigaţiile UE şi posibilul proces de judecată este o susţinere nu doar a ţărilor din UE, acest suport mergând dincolo de graniţele acesteia. “Indirect, acesta este şi un suport pentru Republica Moldova şi celelalte ţări din Parteneriatul Estic, pentru că şi noi la rândul nostru suntem în aceeaşi situaţie ca ţările din cadrul anchetei", spune acesta.
“Consecinţele acestui proces, dacă va avea loc, ar putea fi multiple. În primul rând intervine factorul geopolitic, adică un plus la tensionarea relaţiilor UE cu Rusia. Apoi, pot fi şi consecinţe tehnice în privinţa unor contracte. Dar ceea ce va afecta Republica Moldova vor fi ameninţările cu sistarea gazului în Europa Centrală şi ţările Parteneriatului Estic. Presiunile Moscovei nu se vor îndrepta spre Germania, ci spre noi, din aceleaşi motive pentru care noi plătim mai scump pentru gaz", a declarat Eduard Ţugui.
"Elita politică nu are curaj"
Directorul de programe din cadrul Expert-Grup, Alexandru Fală, a declarat că Rusia va putea încerca să majoreze preţurile la gaz în statele Europei de Est, inclusiv în Republica Moldova. “Totul depinde de instanţa de judecată. Dacă aceasta va cere scăderea preţului la gaz în ţările implicate în investigaţie, atunci Rusia va avea pierderi enorme şi va încerca să-şi recapete profitul. Însă la noi există o formulă prin care se stabileşte preţul, deci nu au un spaţiu atât de mare de manevră. Totuşi ar putea fi negocieri anevoioase", a declarat Alexandru Fală.
Totodată, acesta a declarat că apartenenţa la Comunitatea Energetică este atuul principal prin care grupul ţărilor implicate în investigaţie au puterea de a da în judecată Gazprom-ul. “Dacă Republica Moldova ar implementa pachetul energetic 3 şi ar deveni membră a Comunităţii Energetice, ea ar avea mai multe argumente în negocierea preţului cu Gazprom. Ar putea chiar să ajungă şi într-o instanţă de judecată, dar faptul că sectorul gazier nu aparţine Moldovei şi că elita politică nu are curaj pentru aşa acţiuni mă face să mă îndoiesc de probabilitatea acţiunii", mai spune Fală.
Sursa: evz.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!