ActualitateExterne

Ultima lansare a rachetei europene Vega, amânată cu 24 de ore

Ultima lansare a rachetei europene Vega, programată iniţial pentru marţi de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, a fost amânată cu 24 de ore, a anunţat grupul Arianespace, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Din cauza unor probleme electrice la conexiunile de la sol”, lansarea a fost “întreruptă” cu trei ore înainte de finalizarea numărătorii inverse, a precizat Arianespace pe reţeaua de socializare X. Programată iniţial pentru marţi la ora locală 22:50 (01:50 GMT), lansarea a fost amânată cu 24 de ore.

Aceasta va fi ultima misiune a lansatorului italian Vega, dezvoltat de compania Avio şi aflat în serviciu din 2012, înainte de a fi înlocuit de Vega C, o versiune îmbunătăţită şi mai puternică, dar menţinută la sol din 2022 în urma unui accident.

Ultima misiune a rachetei Vega, denumită VV24, vizează plasarea satelitului Sentinel-2C din programul european Copernicus pe o orbită heliosincronă la o altitudine de aproximativ 780 de kilometri. Plasarea pe orbită urmează să aibă loc la 57 de minute după lansare.

Făcând parte din programul spaţial de monitorizare a Pământului, domeniul în care Uniunea Europeană excelează, satelitul Sentinel-2C va susţine o gamă largă de aplicaţii operaţionale, inclusiv în agricultură, supravegherea calităţii apei, gestionarea catastrofelor naturale – precum incendii de pădure, seisme şi inundaţii – precum şi detectarea emisiilor de metan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *