Politică

(ULTIMA ORĂ) 14 deputați comuniști pleacă din fracțiunea PCRM. Reșetnikov anunță formarea Plaformei social-democratice pentru Moldova

”Suntem 1/5 din numărul de deputați am fost nevoiți să ne uităm pasiv la situația din R. Moldova. Nu putem lămuri de ce partidul își modifică poziția de la o zi la alta. Din discuțiile cu cetățenii 9 din 10 sunt revoltațui de moldul cum este condusă astăzi țara. Nimeni nu poate contesta faptul că situația din țară este dramatică. În R. Moldova nu există nici opoziție nici guvernare. Partidele se ceartă în loc să soluționeze problemele din țară. Ca stat suntem pe marginea prăpastiei. Noi cei 14 deputați am decis să plecăm din fracțiune”, a spus Violeta Ivanov.

Printre cei care au făcut anunțul au fost deputații Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mândru, Anatolie Zagorodnîi, Alexandr Bannicov, Sergiu Stati, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Galina Balmoș și alții.

O nouă majoritate parlamentară pare a fi deja ca și formată. Cel puțin din punct de vedere matematic există 51 de mandate pentru votarea unui nou Guvern.

Cea mai numeroasă fracțiune în noua majoritate ar urma să fie PDM cu 20 de mandate, 19 în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014 și unul neafiliat. Încă trei deputați sunt în „grupul Leancă” și fostul liberal-democrat Petru Știrbate.

Partidul Liberal care a optat în permanență pentru refacerea Alianței, are 12 mandate care ar putea susține noul Guvern.

Alianței ipotetice de mai sus ii lipsesc doar 10 deputați pentru a vota premierul.

Cei 7 deputați care au rămas în fracțiunea parlamentară a PCRM sunt: Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Maria Postoico, Inna Şupac, Panciuc Vasilii, Victor Mîndru, Elena Bondarenco, Oxana Domenti.

Reamintim că în 2012, trei deputaţi PCRM au anunţat că părăsesc Partidul Comuniştilor. Este vorba de parlamentarii Vadim Mişin, Tatiana Botnariuc şi Oleg Babenco.

Anunţul a fost făcut de la microfonul fracţiunii PCRM din Parlament, de către deputatul Vadim Mişin. Totodată, parlamentarul a anunţat că ei vor continua să activeze în Legislativ în calitate de deputaţi neafiliaţi.

După anunţul făcut de Vadim Mişin la microfon, deputaţii din AIE au aplaudat.

Precizăm că, de când este în opoziţie, din Partidul Comuniştilor au plecat mai mulţi fruntaşi, printre care Marian Lupu, Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Igor Dodon, Veronica Abramciuc şi Zinainda Greceanîi, care a fost înaintată la fotoliul prezidenţial.

În 2011, Igor Dodon a anunţat, că pleacă din Partidul Comuniştilor. Acesta spune că a fost o decizie deloc simplă, dar necesară. Împreună cu Dodon pleacă din PCRM şi deputaţii Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc.

Dodon şi-a exprimat speranţa că în următoarele zile, vor fi urmaţi şi de alţi deputaţi din rândurile Partidului Comuniştilor.

"Am ieşit din PCRM fiindcă am înţeles că numai aşa putem oferi o soluţie pentru alegerea preşedintelui. Dacă nu se producea nicio schimbare, am fi intrat garantat în alegeri anticipate. Alegătorii PCRM vor interpreta în mod diferit acest pas. Noi, cei care părăsim PCRM, am fost şi suntem consecvenţi în acţiunile noastre, dar nu putem fi încăpăţânaţi. PCRM s-a încăpăţânat să provoace alegeri anticipate, dar aşa ceva nu se poate. Pentru mine contează eficienţa acţiunilor mele. Decât să fiu în PCRM să tac, să fiu ineficient partidului, mai bine în afară. Am fost nevoiţi să mergem la un risc extrem de mare, pentru a evita un risc şi mai mare, alegerile anticipate", a explicat politicianul.

El a menţionat că nu îl interesează soarta AIE. Mai mult, Alianţa ar trebui" să disapră ca un vis urât, pentru că se face vinovată de actuala criză politică".

"Inclusiv politica nocivă a AIE ne-a făcut să mergem la acest pas. Avem nevoie de un şef de stat detaşat de actuala guvernare. Sper că atât PCRM, cât şi celelalte partide parlamentare se vor alia la consiliul nostru şi vor vota o candidatură apolitică, de consens", a menţionat Dodon.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *