Actualitate

Ultima oră! ANRE se arată nedumerită de scumpirea prețului la gazul natural: „Argumentarea creșterii prețului trezește mai multe semne de întrebare”

„Conducerea S.A. „Moldovagaz” a enumerat mai mulți factori, unii dintre care, în opinia ANRE, nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule, cum ar fi:

1. Argumentarea privind impactul asupra pieței carburanților de doar 3%. Această afirmație, dincolo de faptul că nu poate justifica prețurile majorate, reprezintă și o abordare superficială asupra impactului social-economic al pieței gazelor naturale comprimate. Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanți este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecință, această majorare afectează substanțial ambele părți ale procesului și anume, prestatorii de servicii și pasagerii acestora.

2. Argumentarea privind influența costului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului. Nici această afirmație nu poate fi susținută din motivul că prețurile reglementate la energia electrică au fost modificate de către ANRE ultima dată la 26.01.2021 și rămân neschimbate până în prezent”, se arată în comunicatul ANRE.

În acest context, regulatorul de stat spune că scumpirea operată la 22 ianuarie ridică mai multe semne de întrebare și spune că „analizează detaliat circumstanțele acțiunilor „TransAutoGaz” SRL și își rezervă dreptul să formuleze o sesizare argumentată către Consiliul Concurenței în vederea investigării acestui caz prin prisma legislației anticoncurențiale”, se mai arată în comunicat.

ANRE a prezentat și principalii operatori ai stațiilor de gaze comprimate și numărul de stații deținute de fiecare.

1. „Transautogaz” SRL cu 12 stații;
2. ÎCS „Lukoil-Moldova” SRL cu 4 stații;
3. „Saltica-Lux” SRL cu 2 stații;
4. SC „Oltavim” SRl cu 1 stație;
5. „Rompetrol-Moldova” S.A cu 1 stație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *