Ultima oră

ULTIMA ORĂ. Britanicii au votat pentru ieșirea din UE. David Cameron a demisionat

Lira britanică a suferit cea mai mare cădere de o zi, scăzând cu 9,4 la sută faţă de dolar, ajugând chiar şi la 1,3459 lire faţă de dolar, cel mai scăzut nivel din septembrie 1985.

Liderul UKIP Nigel Farage a proclamat „ziua independenței”, în timp ce lira sterlină s-a prăbușit la cea mai scăzută valoare din ultimii 31 de ani, scrie The Guardian.

„Am luptat împotriva multinaționalelor, am luptat împotriva băncilor mari, a politicii mari, am luptat împotriva minciunii, a corupției și înșelătoriei. Și astăzi onestitatea, decența și încrederea în națiune vor triumfa. Și am făcut asta fără să trebuiască să avem o confruntare, fără să fie tras măcar un glonț”, a spus Farage într-un discurs al victoriei, rostit la ora 4:00 dimineața.

Valoarea lirei a scăzut cu 10% în raport cu dolarul american, în această dimineață, odată cu afișarea rezultatelor care arătau că britanicii au votat pentru Brexit. Volumul schimburilor liră/dolar pe bursă este de 30 de ori mai mare decât în mod obișnuit, deși Londra încă nu s-a trezit bine, scrie the Guardian, iar traderii au remarcat faptul că nu s-a mai întâmplat niciodată în timpul vieții lor să tranzacționeze o liră atât de slabă.

Londonezii au votat în favoarea rămânerii în UE, la fel ca scoțienii, însă acest lucru nu a contat în fața voturilor pro-Brexit venite din nordul Angliei și din Țara Galilor. În urma referendumului, Scoția ar putea încerca din nou să își obțină independența față de Marea Britanie.

„Scoția își va căuta acum independența. Moștenirea lui Cameron va fi ruperea a două uniuni. Niciuna nu trebuia să aibă loc”, a scris scriitoarea J.K.Rowling pe Twitter.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *