Politică

(ULTIMA ORĂ) Candu: Suntem de acord să fie organizat un referendum, astfel încât cetățenii să aleagă președintele / VIDEO

Candu le propune celor trei lideri ai protestatarilor să voteze în Parlament pentru referendumul cu privire la alegerea președintelui Republicii Moldova prin vot direct, evitându-se colectarea semnăturilor, începută de un grup de inițiativă a platformei DA.

”Aș fi vrut să ne întâlnim cu cei trei lideri ai protestatarilor: Usatîi, Dodon și Năstase, la ora 09.00 pentru a discuta și a propune soluții, dar aceștia nu au mai venit. Ei cred că pot face ce vor, iar felul acesta arată modul în care ei înțeleg democrația. În urma consultărilor cu juriștii și deputații s-a luat o serie de decizii. Suntem de acord să organizăm un referendum astfel încât cetățenii să poată alege președintele țării. În Parlament urmează să se decidă, poate chiar în primele ședințe din această sesiune, care începe în februarie”, a spus președintele Parlamentului. 

Candu a comentat în parte fiecare cerință a lui Usatîi, Dodon și Năstase: 

”Demiterea mai multor șefi de instituții: Aș fi vrut să discutăm acest aspect cu opoziția. În februarie vom numi un alt guvernator, iar cât ține de Procuratură, aceasta este în plin proces de reformare. Eliberarea lui Petrenco: nu ține de politic. Ar fi ilegal să intervenim în justiție. Demiterea lui Jizdan: acuzațiile precum că polițiaa bruscat protestatarii sunt nefondate, deoarece mulți polițiști au fost internați cu răni. Parlamentul nu se poate autodizolva. Alegerile anticipate ar arunca țara într-o criză socială și financiară foarte gravă”, a conchi acesta.

Briefing susținut de președintele Parlamentului Republicii Mol…

În curând vom avea referendum pe tema alegerii președinteluiLive aici: https://www.privesc.eu/arhiva/65393

Posted by Privesc.Eu on 28 Ianuarie 2016

Ieri seară, 28 ianuarie, liderul socialiștilor, Igor Dodon, scria pe paginasa de Facebook: 

”Raspunsul pentru cei de la guvernare: Este o sfidare nu a noastră, a liderilor partidelor parlamentare şi extraparlamentare de opoziţie, dar a celor zeci de mii şi peste o sută de mii de oameni din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care au venit cu o poziţie foarte clară, expusă şi votată unanim în PMAN.

A fost adoptată o rezoluţie care conţine mai multe cerinţe ale protestatarilor, printre care: dizolvarea Parlamentului, alegeri parlamentare anticipate, alegeri directe ale Preşedintelui ţării, demisia mai multor conducători şi scoaterea din captivitate a instituţiilor de stat, încetarea presiunilor ş.a.m.d.
Cu regret, noi n-am primit nici un răspuns. Dacă pretinsa guvernare are ceva de spus, putea să spună pînă astăzi. Dacă doreşte să spună mîine, la ora 9.00, poate face un comunicat de presă. Dar noi, reprezentanţii protestatarilor, la întrevedere nu vom merge. Dacă dl. Candu vrea să ne vorbească direct în faţă, nu are decît să vină mîine, la ora 10.00, la Forumul Civic, unde va fi societatea civilă, şi unde poate să expună soluţiile guvernării în această situaţie. După ce va fi luată decizia protestatarilor şi a societăţii civile, noi vă vom informa foarte clar ce vom face în continuare.
Noi nu vom ceda!”.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *