Justiție

ULTIMA ORĂ! CC a decis! Partidul Șor – declarat neconstituțional

Magistrații Curții Constituționale (CC), au declarat neconstituțional Partidul „Șor”. Înalta Curte a dat curs cererii Guvernului de a interzice activitatea formațiunii conduse de Ilan Șor. Decizia a fost anunțată de președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, după mai mult de trei ore de deliberări. Potrivit acestei hotărâri, deputații „Șor” din Parlament își vor exercita funcția până la sfârșitul mandatului ca deputați independenți, transmite Radiomoldova.

Vă amintim că Executivul a solicitat, în luna noiembrie 2022, verificarea constituționalității Partidului „Șor”, pe care îl acuză că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova, fiind finanțat din exterior și sprijinit de către serviciile secrete rusești.

La scurt timp, Curtea Constituțională a solicitat opinia Comisiei de la Veneția pe acest caz. Aceasta a emis un aviz prin care a atenționat autoritățile că declararea neconstituționalității unui partid politic ar putea constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, prin urmare, o decizie în acest sens ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *