Social

ULTIMA ORĂ! Elveția se alătură statelor UE care au impus sancțiuni persoanelor pentru destabilizarea situației din R. Moldova

Consiliul Federal al Elveției a decis miercuri, 28 iunie, să impună sancțiuni țintite în legătură cu situația din Republica Moldova și a adoptat o ordonanță în acest sens. Astfel, Elveția se alătură Uniunii Europene în impunerea de sancțiuni la cererea Chișinăului, ca urmare a intensificării acțiunilor destabilizatoare în țară de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Ordonanța privind R. Moldova va intra în vigoare la 28 iunie, la ora 18:00, transmite Ziarul de Gardă.

De asemenea, au fost impuse sancțiuni financiare și restricții de călătorie pentru cinci persoane: fostul deputat fugar Ilan Șor, deputata cercetată penal Marina Tauber, politicianul cercetat penal Gheorghe Cavcaliuc, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri rus Igor Ceaika.

„Printre acestea se numără oameni de afaceri și politicieni care au fost implicați în acte care subminează suveranitatea și independența R.Moldova”, se arată în comunicatul emis de autoritatea elvețiană.

Măsurile constau în înghețarea activelor și a resurselor economice ale acestor persoane, precum și în interzicerea intrării în Elveția și a tranzitului prin Elveția. Activele care urmează să fie înghețate trebuie să fie raportate imediat la SECO.

„Consiliul Federal este preocupat de intensificarea amenințărilor directe de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Grupuri interne și Rusia se implică în aceste activități în încercarea de a destabiliza R. Moldova. Măsurile restrictive specifice adoptate de Consiliul Federal la 28 iunie vizează persoanele responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care amenință suveranitatea și independența R. Moldova. De asemenea, acestea sunt concepute ca o reacție la numărul tot mai mare de atacuri la adresa democrației, a statului de drept, a stabilității și securității țării și pentru a sublinia sprijinul Consiliului Federal pentru actualul guvern”, mai notează sursa citată.

Elveția se arată pregătită să sprijine eforturile de stabilizare a situației actuale, în conformitate cu angajamentul său față de cooperarea pentru dezvoltare, promovarea intereselor economice și lupta împotriva corupției în R. Moldova.

Sancțiunile nu împiedică în niciun fel acordul de liber schimb dintre statele AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și R. Moldova, semnat la Schaan, Liechtenstein, la 27 iunie, precizează Consiliul.

Vă amintim că la 23 mai 2023, Uniunea Europeană a pregătit o listă cu persoanele care vor fi sancționate pentru destabilizarea situației în Republica Moldova. Lista a fost propusă marți, 22 mai, de Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și mai trebuie aprobată de Consiliul UE (țările membre). Sursele Europei Libere spun că examinarea propunerii a început la 23 mai, iar aprobarea se va face la nivel de ambasadori, fiind o chestiune de câteva zile.

De asemenea, în listă se regăsesc Marina Tauber, alături de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, pentru destabilizarea Republica Moldova. Pe lista văzută de Europa Liberă se mai află Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. Alți doi moldoveni – Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin, ar urma să fie sancționați pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *