Justiție

ULTIMA ORĂ! Fostul ministru de Interne în era Plahotniuc, Alexandru Jizdan, pus sub învinuire în doasrul Gheorghe Petic, care se presupune că ar fi fabricat

Fostul ministru al Afacerilor Interne (MAI) pe timpul guvernării PDM, Alexandru Jizdan, a fost pus sub învinuire în dosarul activistului și liderului Platformei DA din Ungheni, Gheorghe Petic. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.

După ce a fost achitat în dosarul pentru viol intentat pe timpul guvernării oligarhice a fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, activistul și liderul Platformei DA din Ungheni, Gheorghe Petic, a anunțat, la 23 august 2022, pe pagina sa de Facebook că instanța de apel de la Cahul l-a achitat într-un alt dosar „fabricat la comandă”, s-a expunându-se motivat în ședință, „cu toate explicațiile.” De asemenea, Petic își dorește scuze publice, fiind gata să renunțe la milioanele care i se cuvin de drept, dacă Ministerul Justiției îi va pedepsi pe cei care se găsesc vinovați de situația creată.

La 15 iulie 2022, după ce a fost achitat în dosarul pentru viol intentat pe timpul guvernării oligarhice a fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, activistul și liderul Platformei DA din Ungheni, Gheorghe Petic a anunțat că a avut o primă ședință de împăcare cu un grup de lucru de la Ministerul Justiției condus de ministrul Sergiu Litvinenco.

Petic a anunțat că va solicita despăgubiri de 6 milioane din partea statului pentru toate suferințele îndurate și că va cere ca acest prejudiciu să fie pus pe seama a 10 persoane care au stat în spatele fabricării dosarului său.

Vă amintim că la 20 martie 2019. Gheorghe Petic a fost condamnat la trei ani și șase luni de pușcărie cu executare într-un penitenciar de timp semi-închis și trebuia să achite o amendă de 30.000 de lei, scrie Jurnal.md într-un dosar privind o presupusă tentativă de viol al unei tinere din Ungheni.

Ulterior, pe data de 19 iulie 2019, acesta a fost eliberat, iar pe data de 3 decembrie dosarul a fost trimis la rejudecare.

Gheorghe Petic, ofițer în rezervă, a făcut anterior mai multe dezvăluiri despre contrabanda cu țigări în care ar implicați mai mulți funcționari de rang înalt. Petic a fost reținut pe data de 12 octombrie 2018, în centrul orașului Ungheni, fiind învinuit de viol.

La rândul său, Petic a menționat de nenumărate ori că acest dosar este unul politic, făcut la comandă.

La 5 octombrie curent, șase foști și actuali angajați ai MAI, inclusiv fostul șef adjunct al SPIA, Vadim Mînzărari, au fost reținuți în urma unor percheziții și sunt suspectați de fabricarea dosarului de viol al lui Gheorghe Petic. Pentru 5 noiembrie, PCCOCS l-a citat oficial în acest dosar și pe fostul șef al poliției Gheorghe Cavcaliuc, devenit recent lider de partid, dar care se află la Londra unde a pornit o afacere.

Menționăm că, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) i-a atribuit fostului ministru de Interne pe timpul guvernării democrate, Alexandru Jizdan, statutul de bănuit în două cauze penale – fals în declarații și îmbogățire ilicită.

Audierea fostului șef al MAI de către procurorii PCCOCS a avut loc în ziua de 30 iunie 2022, în prezența apărătorului acestuia și cu asigurarea altor drepturi procedurale.

„Atribuirea statului de bănuit a fost precedată de desfășurarea perchezițiilor pe dosar, în cinci locații din municipiul Chișinău și din republică. Oamenii legii au depistat și au ridicat pentru cercetări un șir de documente relevante și un dispozitiv de stocare a informației. Acestea au fost supuse examinării, în prezența bănuitului și a apărătorului acestuia”, anunță Procuratura Generală.

Alexandru Jizdan a fost deputat din partea PDM în Parlamentul Republicii Moldova, a fost Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova în perioada 20 ianuarie 2016 – 8 iunie 2019, în componența Guvernului Pavel Filip‎.

Anterior, între anii 2015 – 2016, a fost director-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.

Sursa: Replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *