Politică

Ultima oră! Ilan Șor a rămas din nou fără imunitate. Robu: Peste 50% din bani pot fi recuperați prin sechestre

Prima cerere privind ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor a fost aprobată cu 65 de voturi ale deputaților PAS și ale celor din Partidul Șor.

Înainte de vot, comuniștii au anunțat că părăsesc ședința, invocând că Procurorul General interimar nu ar avea atribuții de solicitare a ridicării imunității parlamantare.

Astfel, în cadrul examinării primei cereri de ridicare a imunității lui Șor, Dumitru Robu a declarat că au fost identificate o parte din bunurile care au fost obținute fraudulos de deputatul fugar și că peste 50 la sută din bani pot fi recuperați prin schestre și confiscări ulterioare.

„Vă asigur că dosarul în care sunt vizați Ilan Șor și Marina Tauber o să aibă finalitate și va ajunge în judecată. În timpul apropiat cetățenii vor afla care au fost circumstanțele care au stat la baza scoaterii doamnei Tauber de sub urmărire penală în 2019, nu motivele de drept, dar de fapt”, a declarat Dumitru Robu.

La această oră, Parlamentul examinează demersurile depuse de Procuratura Generală privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Marina Tauber și Ilan Șor, bănuiți de spălare de bani și escrocherie în dosarul denumit generic „frauda bancară”. Aceștia, însă, se declară nevinovați.

Amintim că la începutul ședinței, Partidul Șor a solicitat ca lui Ilan Șor să i se ofere cuvântul în Parlament de la distanță.

„Data trecută ați spus că nu merge ecranul din fața dvs. Acum vedem că totul e bine. Solicităm ca domnul președinte să aibă luare de cuvânt online”, a spus Marina Tauber.

În replică, speakerul Igor Grosu a menționat că deputații sunt obligați să se prezinte la ședințele Parlamentului.

„A fost timp suficient. Colegii vizați au știut, au avut timp suficient să cumpere un bilet să ajungă acasă. Dacă era o problemă financiară, putea face o solicitare, iar noi organizam pe linie bugetară procurarea unui bilet pe o singură direcție”, a spus Grosu.

Fugarul Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. În prezent, acesta se află în Israel. Reţinut în luna mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău.

Sursa: Jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *