Actualitate

ULTIMA ORĂ! PAS nu a ținut cont de protestul avocaților și a adoptat modificarea legii, care a scos avocații în stradă

Potrivit proiectului aprobat de legislativ, persoanele care au cel puțin 10 ani vechime în funcția de judecător sau procuror, precum și cele care dețin titlu de doctor, să fie scutite doar de la efectuarea stagiului, însă nu și de examenul pentru admitere în profesie (de calificare).

Până la susținerea examenului de calificare, categoriile de persoane menționate vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 ore, în materia deontologiei profesionale a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

O altă inovație este că pentru avocatul stagiar contractul de efectuare a stagiului profesional nu va purta caracter oneros, excluzându-se în acest mod tentativele de comercializare a contractelor de efectuare a stagiului profesional, precum și sporirea nivelului abilităților și capacităților acumulate de avocatul stagiar pe parcursul perioadei efectuării stagiului. Încălcarea acestei reguli va atrage la rândul să răspunderea disciplinară.

În aceeași ordine de idei, întru sporirea eficienței stagiului profesional efectuat și dobândirea unor abilități practice în domeniul specific de activitate, avocatul stagiar va avea dreptul să asiste avocatul îndrumător la orice fază a procesului civil, penal și contravențional.

Totodată, prin intermediul proiectului, avocatului stagiar să i se va permite acordarea asistenței juridice garantate de stat pe cauze civile. Un amendament inclus pentru lectura a doua, care a stârnit critici în rândul breslei de avocați, ulterior aceștia declarând grevă generală și organizarea protestelor, este prin care avocații vor putea fi reținuți, aduși silit și arestați sau percheziționați în cazul comiterii unor infracțiuni fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *