Social

ULTIMA ORĂ! Persoanele care vor purtea de 9 mai panglica Sf. Gheorghe, vor fi sancționați dur. „Vreau să atrag atenția că decizia Curții Constituționale, contrat aparențelor, nu schimbă absolut nimic”

Persoanele care vor purta de 9 mai panglica negru-oraj (Sf. Gheorghe), asociată cu războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina, vor fi amendate conform legii, a declarat joi, 27 aprilie, premierul Dorin Recean.

Potrivit prim-ministrului, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va veni cu unele clarificări zilele următoare, relatează Ziarul Național.

„Poliția Națională pregătește acum toate reglementările necesare și va anunța public cum vor fi documentați și sancționați cei care nu respectă legislația. Vreau să atrag atenția că decizia Curții Constituționale, contrat aparențelor, nu schimbă absolut nimic. De aceea toată lumea trebuie să înțeleagă că aceste simboluri sunt interzise și utilizarea lor, etalarea lor, va fi sancționată. Deci, etalarea acestor simboluri, fabricarea lor, distribuirea, cumpărarea-vânzarea, va fi pedepsită”, a conchis Recean.

Astfel, potrivit legislației în vigoare, confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general-cunoscute, ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război, crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, se va sancționa cu amenzi de la 90 la 180 de unități convenționale (de la 4 500 la 9 000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, aplicate persoanei fizice, și cu amendă de la 180 la 360 de unități convenționale (de la 9 000 la 18 000 de lei) pentru persoanele juridice și cele cu funcții de răspundere.

Vă amintim că la începutul lunii aprilie, Curtea Constituțională (CC) a decis că panglica negru-oraj Sf. Gheorghe, interzisă prin lege în 2022 de către Parlament, poate fi purtată deschis atâta timp cât nu promovează agresiunea militară rusă. De asemenea, pot fi folosite și simbolurile „V” și „Z” prezente pe tancurile și blindatele rusești, dacă nu promovează agresiunea. Curtea a subliniat că rămâne la latitudinea forțelor de ordine să stabilească cu ce scop este purtată de către anumite persoane această panglică negru-oranj.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. cei care vor purta panglica colorado de 9 mai, e de dorit de pusi pe 15 zile la munca in folosul statului, asa vor invata lectiile !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *