Politică

ULTIMA ORĂ! Starea de urgență pe teritoriul R. Moldova – prelungită cu încă 60 de zile

Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 2 octombrie 2023. Proiectul a fost votat de deputați. Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Adrian Efros, a argumentat de la tribuna Parlamentului că necesitatea prelungirii stării de urgență este motivată de instabilitatea regională și de războiul lansat de Federația Rusă în Ucraina, care pune în pericol și securitatea țării noastre, relatează Radiomoldova.

„În contextul instabilității regionale și a războiului brutal purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, situația geopolitică nu ne permite să lăsăm garda în jos. Riscurile la adresa securității Republicii Moldova sunt persistente și reale, forțele armate ruse au intensificat atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, ceea ce poate perturba aprovizionarea cu energie electrică în țara noastră”, a declarat Efros.

De asemenea, ministrul a mai menționat că prin prelungirea stării de urgență se va putea lua măsuri preventive și să se consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, precum și consolidarea infrastructurii critice.

Totodată, ministrul de Interne, a mai adăugat că riscurile crescute în domeniul securității cibernetice și informaționale afectează infrastructura de comunicații și transport.

În context, Adrian Efros a dat asigurări că actualmente situația este stabilă, iar autoritățile sunt pregătite pentru a gestiona orice criză.

Astfel, în ședința de miercuri, 20 septembrie, cabinetului de miniștri, premierul Dorin Recean a precizat că Executivul are nevoie de acest instrument pentru a asigura un mediu calm, liniștit și securizat în Republica Moldova.

Vă amintim că starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina și prelungită de Legislativ de mai multe ori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Starea de urgenta nu se justifica pe baza razboiului din Ucraina, pt ca RM nu e atacata. Dar starea de urgenta se justifica altfel aici. Dupa cum am vazut, SIS si alte servicii moldovenesti fac eforturi uriase sa impiedice si sa expulzeze oficiali si neoficiali rusi, care se ocupa cu oferirea de ajutor logistic si banesc mai multor grupuri organizate in partide politice si organizatii la vedere sau ascunse. Aceste partide si organizatii ruse au scopul de a se opune prin demonstratii de strada si influentarea oamenilor aderarii RM la UE. Aceasta inseamna, ca pana la aderarea efectiva sau terminarea razboiului din Ucraina mentinerea continuu a starii de urgenta sa aibe sens, pentru ca altfel rusii nu se potolesc cu infiltrarile si provocarile de dezordine in RM. Starea de urgenta se vede ca nu e indreptata impotriva moldovenilor, ci este impotriva Rusiei. Este posibil ca acum sa se faca si ceva abuzuri mascate de aceasta stare de urgenta, dar pot fi trecute cu vederea intrucat pericolul reprezentat de amestecul Rusiei este mult mai mare, iar RM trebuie mentinuta pe calea aderarii la UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *