Actualitate

Ultimul loc în clasamentul accesului la electricitate pentru țările Europei. Cine este liderul clasamentului

Despre aceasta arată datele clasamentului țărilor Europei privind accesul populației la energia electrică, realizat de RIA Rating în baza rezultatelor primului semestru alanului 2018.

Liderul în clasament este Liechtenstein. Locuitorii acestui stat mic își pot permite să cumnpere din salariul mediu lunar 29,7 mii kWh de energie electrică. În Liechtenstein sunt cele mai mari salarii din Europa, iar tarifele la energia electrică sunt mai mici decât în multe țări dezvoltate economic.

Pe locul doi se află Islanda, unde locuitorii au posibilitatea să cumpere 28,7 mii kWh de energie. Pentru locuitorii Moldovei, acest indice este de 12 ori mai mic. Tarifele la energia electrică în Moldova nu sunt cele mai înalte, însă nivelul salariilor este extrem de scăzut. În afară de Moldova, printre țările cu energie electrică scumpă în raport cu salariul, se numără Albania (3,6 mii kWh), Letonia (4,1 mii kWh), România (4,1 mii kWh) și Macedonia (4,6 mii kWh).

Ucraina este pe locul 21. Din salariul mediu lunar, cetățenii acestei țări își pot permite să cumpere 7,73 mii kWh de energie electrică datorită faptului că Ucraina are cele mai mici prețuri pentru electricitate. Convertind în valuta rusească, 1 kWoră costă 2,2 ruble față de 7,5 ruble în Moldova sau 22,5 (!) ruble în Germania.

Sursa: hotnews.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *