Constantin Tănase

Umorul te pedepsește

Când obosesc să scriu pe teme serioase, schimb registrul și trec la pamflet. M-am convins însă că simțul umorului se pedepsește. Unii cititori nu se uită sub ce rubrică e plasat textul și iau lucrurile în serios. Astfel, de multe ori se creează confuzii de interpretare.

Odată am scris un mic text-parodie la felul nostru moldovenesc de a fi. Iată acest text. „Și se va duce și această iarnă, se vor topi zăpezile, ca un vis de tinerețe, și va veni primăvara, vor înflori cireșii, îmbrăcând rochii albe de mireasă: și se va duce și această primăvară, florile de cireș se vor topi ca un plâns de copil; și va veni vara, vor cânta bete de fericire ciocârliile; și se va duce și această vară – vor amuți glasurile ciocârliilor ca un dor neîmplinit; și va veni toamna – se vor organiza alegeri, cum s-au mai organizat de atâtea ori, și se va duce și această toamnă – alegerile vor fi validate, iar noi ne vom căina ca altădată; și va veni iarna, cu ninsori și sănii cu zurgălăi, trase de cai cu hamuri roșii; și se va duce și acea iarnă și se vor topi zăpezile și promisiunile electorale, ca un vis de tinerețe printre anii trecători”.

Un cititor, neînțelegând gluma, m-a taxat dur, sfătuindu-mă „să nu fim mereu mioritici și proști, dar să fim luptători și curajoși, noi asta ne dorim, dați un ton mai optimist”.

După ce am citit acest comentariu, eu, un optimist cronic, am simțit că mă prăbușesc în brațele mioritismului și pesimismului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *