ExterneSănătate

Un algoritm poate detecta noile variante COVID-19 mult mai rapid

Cercetătorii de la Universitățile din Manchester și Oxford au creat un algoritm AI numit Classix care poate identifica noile variante COVID-19 într-un stadiu incipient. Classix este important deoarece permite autorităților sanitare să ia rapid măsuri specifice pentru a preveni răspândirea variantelor potențial periculoase.

Practic, algoritmul descompune secvențele genetice ale virusului în “cuvinte” mai mici, reprezentate ca numere. Secvențele similare sunt grupate, indicând apariția unor noi variante. Acest proces este mult mai rapid decât metodele tradiționale de analiză, permițând detectarea timpurie a noilor variante.

De la apariția Covid, explică Roberto Cahuantzi de la Universitatea din Manchester, primul autor al cercetării, au existat mai multe valuri alimentate de noi variante, adesea caracterizate de o transmisibilitate sporită și de capacitatea de a evita imunitateară, dacă nu de o severitate sporită a bolii.

Oamenii de știință își intensifică eforturile pentru a detecta noile variante potențial îngrijorătoare în primele etape. Găsirea unor modalități de a face acest lucru rapid și eficient le va permite să fie mai proactivi prin dezvoltarea unor vaccinuri ad-hoc”, dar “ar putea chiar să ne permită să neutralizăm aceste variante înainte ca ele să se instaleze”.

În prezent, există aproape 16 milioane de secvențe virale încărcate pe platforma internațională Gisaid.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *