Social

Un angajat al Biroului Migrație și Azil, complicele său și doi ucraineni, reținuți de PCCOCS, într-un dosar de organizare a migrației ilegale

Procurorii și polițiștii de frontieră moldoveni au reținut doi cetățeni ai R.Moldova, unul dintre care este un angajat al Biroului Migrație și Azil din cadrul MAI, dar și doi ucraineni, bănuiți într-un dosar penal de organizare a migrației ilegale. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale ( PCCOCS), cei doi moldoveni ar face parte dintr-un grup infracțional transfrontalier și ar fi facilitat, pentru bani, intrarea și ieșirea ilegală din țara noastră a cetățenilor ucraineni, transmite Replicamedia.md.

Marți, procurorii PCCOCS, oficiul Sud, de comun cu ofițerii Poliției de Frontieră, au desfășurat percheziții la Cahul în biroul de serviciu în automobilul și la domiciliul angajatului Biroului Migrație și Azil, care are funcție de conducere.

Acestuia i-a fost înaintată acuzarea de către procurorii PCCOCS, oficiul Sud, pentru organizarea migrației ilegale a ucrainenilor, care ar fi intrat ilegal în țară în octombrie 2022.

Potrivit informațiilor din dosarul penal, clienții achitau câte 2 000 euro pentru intrarea ilegală în țară și câte 350 euro pentru partea relevantă legalizării pachetului de documente.

Cetățenii din Ucraina ajungeau în Moldova cu ajutorul unui ucrainean reținut anterior și plasat în arest. Acesta traversa împreună cu solicitanții hotarul spre Republica Moldova, în afara punctelor oficiale de trecere a frontierei, prin Valea Perjei.

În urma perchezițiilor, la acesta au fost depistate sumele de bani primite – câte 2 000 euro de la fiecare din cei doi „clienți”, care au fost stabiliți de autoritatea de investigație.

De partea cealaltă a frontierei, în Republica Moldova, clienții erau preluați de un alt bănuit – un bărbat din Ceadâr-Lunga, care-i caza în orașul în care domicilia, pentru ca mai apoi să-i transporte la Cahul.

Acolo, aceștia erau „consiliați” de un alt cetățean al Ucrainei, care era responsabil de perfectarea documentelor necesare ieșirii legale din Moldova spre România, care ulterior a fost reținut și plasat în arest.

Ca ultimă etapă infracțională, migranții erau transportați spre ieșirea – de această dată – „legală” din țară, la punctul de trecere a frontierei de la Cahul de către angajatul cu funcție de răspundere al Biroului Migrație și Azil de la Sud.

Funcționarul le oferea și el sfaturi despre cum să comunice cu polițiștii de frontieră și îi soma să nu divulge faptul că aceștia l-ar cunoaște.

Cei patru au vârste cuprinse între 36 și 49 de ani și ar fi membri ai unui grup infracțional transfrontalier, care este investigat în continuare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *