Social

Un bălțean se plânge că nu poate dormi de zece ani

Şi-a pierdut soţia acum 14 ani şi de atunci trăieşte singur. Cândva, a fost funcționar public, iar acum are 74 de ani şi singura sa alinare este poezia. Ziua, se plimbă prin oraș și recită „Scrisoarea III”, iar nopţile adoarme recitându-l pe acelaşi Eminescu. Însă, precizează el, adoarme pentru puţin timp, fiindcă apoi se vede nevoit să cheme poliţia. De fapt, el doarme cu tampoane în urechi și cu capul strâns legat cu o broboadă. Mai spune că starea sănătăţii i s-a înrăutăţit, după ce vecinii săi, împreună cu poliția și alte instituții din capitala de nord au hotărât să-i distrugă viața.

Paşii către disperare

Eroul nostru, Ion Şochichiu din Bălţi, îşi duce traiul cu zece lei pe zi şi toată averea sa este garsoniera în care locuieşte. El ne mărturiseşte că necazul i se trage de la vecinii săi, care permanent fac reparații şi dragoste, cântă și ascultă „muzică africană cu multe tobe”. Acum zece ani, ar fi avut un vecin narcoman, care făcea mare gălăgie, dar plătea bani poliţiştilor și scăpa de pedeapsă. Infernul s-a sfârşit când narcomanul a murit, după care în locul lui au adus o femeie paralizată, de care nu îngrijea nimeni şi de la care mirosea îngrozitor. Şi de data aceasta problema s-a terminat, când femeia a decedat.

Dar toate astea sunt floare la ureche, adaugă bătrânul, pe lângă chinurile la care îl supun vecinii de sus. „În octombrie 2010, ei au stricat podeaua acoperită cu linoleum şi au aşternut-o cu placaj. Şi tocmai în decembrie 2013, au pus deasupra parchet laminat, fără să păstreze stratul izolator. Atunci viața mea a devenit insuportabilă. După miezul nopții, câte patru-cinci ore le scârțâie patul și podeaua, iar ceasul lor bate ca clopotele în biserică. Şi totul se aude ca în palmă. M-am adresat poliției de nenumărate ori, dar ei îşi bat joc de mine. Sunt un mare patriot al țării şi poate că aceasta îi deranjează”, consideră Ion Şochichiu. El afirmă că este atât de deznădăjduit, încât nu exclude că într-o zi își va ieși din minți sau va pune mâna pe topor, sau își va pune capăt zilelor.

„Nu pot lega copiii de pat”

Când am auzit toate astea, am căzut pe gânduri, căci povestea părea cam bizară. Totuşi, am aflat că proprietarul apartamentului de deasupra lui Ion Şochichiu este o doamnă, Anastasia, care a intrat în posesia imobilului printr-un contract de donaţie din decembrie 2013, dar care în prezent munceşte în Italia. După cum confirmă şi Anatolie Vengher, preşedintele blocului, podeaua a fost deteriorată înainte de Anastasia, fiind ulterior acoperită cu parchet laminat de către chiriaşii care locuiesc în apartamentul acesteia. Iniţial, proprietara a încheiat un contract de închiriere cu o oarecare Olga Trenta, mamă a doi copii. Potrivit poliţiei din Bălţi, Trenta a plecat de acolo, după ce a fost amendată în repetate rânduri, la solicitarea lui Șochichiu. „În locul ei, a venit o familie cu alţi doi copii mici, care îmi fac viaţa calvar. Podeaua răsună ca polobocul deșert din fabula lui Donici, dar nimeni nu vrea să mă ajute”, adaugă Ion Șochichiu.

De unde putem conchide că, pe de o parte, în acest caz, i se încalcă drepturile bătrânului, iar pe de altă parte, se încalcă dreptul la libertate al copiilor. Mai bine zis, în timp ce toată ţara se îngrijorează de probleme politice majore, există situaţii mărunte, care îi pot aduce pe unii necăjiţi la ananghie. Pentru că Ion Şochichiu ne-a rugat să-l ajutăm, am încercat cel puţin să aflăm opiniile tuturor părților implicate în acest conflict.
Polițistul de sector, Alexandru Josan, susţine că vecinii la care se referă Șochichiu sunt o familie normală. „Oamenii lucrează toată ziua, duc copiii la grădiniță, seara trebuie să-i spele. În timpul liber, copiii se mai joacă între ei şi eu nu-i pot lega de pat. O singură dată, când aveau oaspeţi, am întocmit proces-verbal și ei au plătit amendă. Au recunoscut singuri că au făcut gălăgie. Dar dl Şochichiu vrea să-i amendăm tot timpul. Despre podea, nu ştiu ce să zic. Ce are sectoristul cu podeaua? I-am spus să se adreseze la instituțiile competente”, a adăugat polițistul.

Contradicţii între autorităţile de la Bălţi

La rândul său, Nicolae Teodorescu, șeful Inspectoratului de stat în Construcții din Bălți, ne-a spus că instituția pe care o conduce nu monitorizează lucrările de reparație a podelelor, deoarece, conform legii, aceste lucrări se execută fără autorizație de construire și certificat de urbanism. „Vecinii spun că au făcut doar lucrări de reparație și au pus parchet laminat. Într-adevăr, linoleumul este gumă și, dacă mergi pe el, de exemplu, în pantofi cu tocuri, nu bocănește precum laminatul. Acum dl Șochichiu vrea ca să-i impun pe vecinii săi să schimbe podeaua, dar legea nu-mi permite să fac abuz. I-am spus să se adreseze la Centrul de Sănătate Publică și să solicite o expertiză a zgomotului. Şi, dacă se va constata că zgomotul este mai mare decât nivelul normal, atunci să-și dea vecinii în judecată, în mod civil”, susține Teodorescu. Oricum, lucrurile nu-s chiar curate la mijloc. Pentru că, deşi Teodorescu ne-a asigurat că vecinii de deasupra bătrânului au efectuat lucrări de reparaţie, Primăria Bălţi l-a informat în scris pe Şochichiu că în apartamentul de sus nu s-au făcut reparaţii niciodată…
Specialistul Igor Grama de la Centrul de Sănătate Publică (CNP) din Bălți afirmă că a vizitat bătrânul acasă de mai multe ori, dar fie că acesta lipsea, fie că lipsea zgomotul. „Atunci dl Șochichiu mi-a spus să vin noaptea, dar eu nu pot să dorm nopțile la el. În altă zi, el a anulat solicitarea, pe acelaşi motiv că nu este gălăgie”, spune Grama. De cealaltă parte, bătrânul susţine că Grama nu i-a călcat pragul niciodată şi că el nu a anulat nicio cerere către CSP. „Când m-am adresat la ei, mi-au promis că mă ajută, dar pe urmă specialistul ba nu era, ba era bolnav, ba era beat. Am aflat mai târziu că şi ei lucrează la indicaţiile poliţiei. Chiar nu înţeleg cu ce i-am supărat…”, menţionează Ion Şochichiu.

Judecata, ca ultimă soluţie

De fapt, bătrânul consideră că toate instituţiile din Bălţi, care ar trebui să-i apere drepturile, lucrează prin înţelegere contra sa. El presupune că proprietara apartamentului ar avea unele relaţii cu cineva din poliţie, deoarece, din spusele sale, alţi vecini ai săi au fost avertizaţi de către oamenii legii să nu dea declaraţii împotriva vecinilor care îl deranjează.

Solicitat de TIMPUL pentru a se pronunţa în această privinţă, Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, ne-a spus că îi înțelege pe vecinii de sus ai lui Şochichiu, deoarece are şi el doi copii mici. Totuși, Jereghi este de părerea că bălţeanul ar trebui să insiste ca CSP să facă expertiza la zgomot. Dacă se va stabili că zgomotul depășeşte standardele pentru încăperile locuibile, susţine expertul, Centru urmează să-i amendeze pe vecinii lui Şochichiu în repetate rânduri, până când aceştia vor izola fonic locuința. „De va exista o constatare că este gălăgie, CSP, ca agent constatator, va trebui să aplice amenzi vecinilor. Deoarece zgomotul prea mare influențează la sănătatea omului. Eu cred că două, trei amenzi ar acoperi cheltuielile pentru izolarea fonică, pentru că nu este greu, nici prea scump, să scoată parchetul laminat şi să-şi repare greşeala”, afirmă Jereghi.

La rândul său, avocatul Vitalie Zamă de la ONG-ul „Juriști pentru Drepturile Omului” consideră că proprietara apartamentului respectiv poate fi trasă la răspundere civilă, chiar dacă nu se află în țară, pentru a fi obligată să reamplaseze laminatul de pe podea. „Dl Șochichiu ar putea să solicite în judecata civilă ca vecinii să înlăture deranjamentul produs prin zgomot. Dacă proprietarul nu se află în RM, el este citat public și cauza se examinează în lipsa sa. Se va face și o expertiză, care se va pronunța în ce măsură laminatul corespunde rigorilor. Adică, pătimitul are şanse de izbândă”, a adăugat avocatul.

Potrivit poliției din Bălți, în acest oraș există circa 25 de oameni care se plâng frecvent că vecinii îi deranjează prin zgomotul din apartamente. Amenda pentru această contravenție constituie de la 300 până la 400 de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *