Istorie

Un bust pentru Andrei Vartic

În acest sens, luni seara, la Centrul de Cultură şi Artă „Ginta Latină” a fost organizat un concert de binefacere, cu genericul „Ultimul dac”. Banii adunaţi din vânzarea biletelor vor fi folosiţi pentru realizarea bustului.

În urma manifestaţiei de comemorare s-au strâns peste 45.000 de lei, un început modest, dar cu o însemnătate deosebită. De asemenea, artiştii şi angajaţii Centrului „Ginta Latină” au cântat şi au muncit gratuit, în semn de profundă admiraţie şi recunoştinţă pentru familia scriitorului. „La 27 august, când am sărbătorit Independenţa, alături de câţiva colegi am vizitat cimitirul, unde, ajunşi la mormintele marilor patrioţi Andrei Vartic şi Lidia Istrate, am rămas încremeniţi. La mormântul celor doi mari luptători ai neamului erau doar cruci de lemn. Ne-am gândit că trebuie să facem ceva”, a declarat Vlad Darie, deputat în primul Parlament al R. Moldova.

„Realizarea bustului necesită bani pe care familia regretatului om de cultură nu-i are. Astăzi s-a strâns o sumă decentă şi mă bucură faptul că mulţi politicieni, artişti, ziarişti, scriitori, profesori, dar şi liceeni au sărit în ajutor”, a menţionat Zinaida Ţărnă, directoarea Centrului „Ginta Latină”.
Soţia scriitorului, Nina Vartic, spune că a avut parte de o surpriză. „Simt spiritul lui Andrei peste tot: în clădiri, cărţi, spectacole. El a încercat să semene cultură şi pot spune cu demnitate că a făcut-o. Andrei spunea: „Important este să doreşti să faci, că faci!”. Mulţumesc tuturor pentru curajul şi susţinerea acordată”.

 Fost actor, regizor de film şi de teatru, Andrei Vartic a fondat „Teatrul poetic”, unde a montat peste 50 de spectacole şi monospectacole. A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990-1993), iniţiatorul creării Frontului Popular în Basarabia, precum şi întemeietorul Institutului Civilizaţiei Dacice şi al revistei de studii carpato-dunărene „Dava International”.

Cătălina Gromov

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *