Actualitate

Un candidat anti-sistem și vot geopolitic. Presa din România și Rusia despre alegeri

Un vot „geopolitic”: Chișinăul alege un nou primar, titrează ziarul Adevărul.

„Chişinăuienii sunt puşi şi în acest an în faţa unei alegeri complicate, care indiferent de declaraţii pare a fi asemănătoare cu cele din ultimii ani, când cetăţenii au trebuit să aleagă între răul cel mic şi răul cel mare, alimentat de retorica geopolitică”, scrie ziarul Adevărul.

„Importanța prezenței la vot este una decisivă pentru candidatul pro-european, dar și pentru procesele democratice din Republica Moldova. Absenteismul din primul tur denotă că în special în Chișinău există o anumită pasivitate și deziluzie față de procesele de democratizare, de europenizare a Republicii Moldova. Faptul că cetățenii ar reveni în număr mare la urne ar consemna că totuși pentru electoratul din Chișinău mai există o speranță pro-europeană a Republicii Moldova”, a declarat Ion Tăbârță pentru radiochisinau.ro, citat de realitatea.net.

„Ne putem aștepta la o surpriză în turul II al alegerilor din Chișinău?”, se întreabă analistul citat de honews.ro, care scrie că „noi sondaje de opinie credibile între primul tur și al doilea nu au mai apărut, iar dezbaterile electorale au fost mai degrabă sterile, astfel că e greu de anticipat ce se va întâmpla”.

Publicațiile pe subiectul alegerilor din Chișinău au apărut și în presa din Federația Rusă.

„În iunie 2019 vor avea loc alegeri locale în toate localitățile din Moldova, astfel încât scrutinul de azi le permite candidaților să câștige mandatul doar pentru un an. Rezultatele alegerilor vor depinde de prezența alegătorilor”, scrie RIA Novosti.

Biroul RFI în Rusia publică un articol întitulat „Va putea candidatul anti-sistem să obțină victoria la alegerile din Chișinău?”. Acesta îl citează pe analistul Victor Gurău care spune:

„În opinia mea, dorința lui Andrei Năstase de a transforma administrația Chișinăului într-o baricadă pentru un eventual atac electoral la partea superioară a politicii de stat este o mare greșeală”.

Sursa: Agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *