Actualitate

Un cardiochirurg italian va opera la Chişinău mai mulţi copii născuţi cu malformaţii

În lipsă de utilaje medicale necesare şi experienţă în domeniu, copiii sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale peste hotare. Problema va fi rezolvată odată cu darea în exploatare a noului bloc chirurgical al Spitalul Clinic Republican.

"Nu este uşor să operezi un copil de peste 2 kilograme. În prezent facem operaţii doar copiilor de peste 10 kilograme. Mai jos de acest indicator nu avem experienţa şi condiţiile necesare. Blocul chirurgical nou întruneşte toate condiţiile pentru a efectua operaţii pe cord şi nou-născuţilor", a spus ministrul.

Potrivit lui Andrei Usatîi, se duc mai multe tratative cu o instituţie medicală din Milano, Italia, ca în termene restrânse experienţa italiană să
fie preluată de către medicii din Moldova. Profesorul cardiochirurg Alessandro Frigiola, aşteptat la Chişinău, este considerat unul din cei mai experimentaţi specialişti din lume în domeniul chirurgiei pe cord la nou-născuţi.

Autorităţile vor prezenta proiectul privind operaţiile pe cord la nou-născuţi mai multor organizaţii ale Uniunii Europene pentru a obţine susţinerea financiară necesară.

Acum părinţii achită pentru o intervenţie chirurgicală pe cord peste hotare în jur de 10-20 de mii de euro. Statul nu dispune de bani pentru a acoperi costul intervenţiilor din bugetul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Potrivit ministrului Sănătăţii Andrei Usatîi, anual în Moldova se nasc între 250 şi 300 de copii cu malformaţii cardiace congenitale.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *