ExterneUcraina

Un centru de reparații pentru tancurile germane Leopard 2 oferite Ucrainei va fi creat în Polonia

Germania, Polonia şi Ucraina au convenit vineri crearea unui centru de reparaţii pentru tancurile germane Leopard 2 oferite Ucrainei şi care va fi amplasat pe teritoriul polonez în apropierea frontierei ucrainene, relatează EFE.

”Ideea este să fie situat cât mai aproape posibil de Ucraina pentru ca (tancurile) să poată intra în reparaţii cât mai repede”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la baza americană Ramstein din vestul Germaniei, unde s-au reunit reprezentanţii statelor care oferă Ucrainei ajutor militar pentru a o susţine în războiul cu Rusia.

Germania, Polonia, Finlanda, Portugalia, Spania şi Canada se numără printre aliaţii NATO care au trimis Ucrainei – sau urmează în curând să trimită – tancuri Leopard 2. Armata ucraineană a primit până în prezent 22 de astfel de tancuri, iar aliaţii i-au promis în total mai mult de 90 de unităţi, care ar urma să ajungă în Ucraina treptat până anul viitor.

Pe lângă tancurile Leopard 2 au fost promise Ucrainei circa 100 de tancuri Leopard 1, un model mai puţin avansat şi conceput în anii ’60. Acestea din urmă vor fi recondiţionate şi livrate Ucrainei anul acesta şi anul viitor.

Centrul de reparaţii din Polonia va costa între 150 şi 200 de milioane de euro şi ar urma să-şi înceapă activitatea către sfârşitul lunii mai, a precizat în faţa presei ministrul Pistorius.

Întrebat despre perspectivele Ucrainei de a deveni membră a NATO, o solicitare insistentă a Kievului, ministrul german al apărării a spus că toate statele Alianţei văd Ucraina drept un viitor membru, dar a adăugat că acum, ”în primul şi în primul rând”, accentul trebuie pus pe ajutorul militar oferit acestei ţări pentru a se putea impune în faţa Rusiei pe câmpul de luptă.

Cât despre tipurile de arme de care Ucraina ar avea nevoie în mod special la ora actuală, el a menţionat că prioritară în furnizarea de echipamente militare trebuie să fie în continuare ”consolidarea apărării antiaeriene” a Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *