Cultură

Un concert extraordinar de ziua lui Mozart

Joi, 28 ianuarie, la ora 18.00, la Sala cu Orga din Chisinau va avea loc traditionala mozartiana.

Contactata de TIMPUL, directoarea Salii cu Orga, Larisa Zubcu, ne-a spus ca este pentru a cincea oara cand institutia invita melomanii la un asemenea spectacol. De obicei, concertul era organizat in preajma zilei marelui compozitor, nascut pe 27 ianuarie. De aceasta data, el are loc a doua zi dupa nasterea compozitorului.

Potrivit ei, in fiecare an este prezentat un program deosebit: „Copiii canta Mozart”, „Fragmente din simfonii si concerte instrumentale”, „Florilegiu din simfonii si concerte instrumentale”. Acesta din urma a avut loc anul trecut, cand cei mai talentati violonisti de la noi au interpretat toate cele cinci concerte pentru vioara ale marelui compozitor. De asemenea, la traditionala mozartiana sunt invitate personalitati de talie internationala din lumea muzicii, mai cu seama dirijori. Astfel, in 2009, concertul a fost dirijat de maestrul Patrick Strub din Germania, iar anul curent – de Mircea Holiartoc din Romania.

Astazi la Sala cu Orga vor evolua Orchestra Nationala de Camera si Corul de Camera condus de Ilona Stepan. In spectacol vor rasuna fragmente din operele compozitorului austriac, prezentate de mai multi interpreti: Tamara Costiuc, Marina Bulicanu, Ana Dumitriu (soprane), Liliana Marin (mezzo-soprana), Serghei Pilipetchi (tenor), Vitalie Maciunschi (bariton), Oleg ?ibulico (bas) s.a.

Reprezentant, alaturi de Haydn si Beethoven, al clasicismului vienez, Wolfang Amadeus Mozart (1756-1791) este unul dintre cei mai mari creatori din istoria muzicii universale. A preluat creator elemente din simfoniile concertante franceze, din cantecul german, muzica de camera vieneza sau muzica dramatica italiana, realizand o opera stralucitoare, de armonii inconfundabile. A semnat opere („Rapirea din Serai”, „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”, „Flautul fermecat”), concerte pentru pian, simfonii, sonate, cvartete, muzica instrumentala, religioasa („Recviem”), muzica de divertisment, serenade („Mica serenada”) s.a. Mozart este autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de mentionat Simfonia nr. 35 „Haffner”, nr. 36 „Linz”, nr. 40 si nr. 41 „Jupiter”.

A compus 27 concerte pentru pian si orchestra, sapte concerte pentru vioara si orchestra, concerte pentru clarinet, pentru harpa si flaut, pentru corn si orchestra, doua simfonii concertante, divertismente, serenade…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *