Actualitate

Un cunoscut jurnalist rus a fost împușcat la Kiev. Era un opozant dur al lui Putin

Moartea lui Babcenko a fost confirmată la scurt timp de poliţia ucraineană. Potrivit primelor informaţii, jurnalistul rus a ieşit din casă până la magazin, iar când a revenit a fost împuşcat în spate cu trei gloanţe.

Soţia sa se afla în acel moment în baie şi a auzit împuşcături. Când a ieşit, şi-a găsit soţul într-o baltă de sânge, după care a anunţat poliţia şi prietenii apropiaţi.

Acesta era încă viu, dar s-a stins în ambulanţă, în drum spre spital. În primele ore de la săvârşirea crimei, poliţia din Kiev a anunţat două posibile versiuni ale omorului: activitatea profesională şi poziţia civică.

Comitetul de urmărire penală din Rusia a anunţat că a pornit să cerceteze acest caz.

Unii deputaţi ucraineni au acuzat Rusia că s-ar face vinovată de această infracţiune, iar oficialitățile rusești au spus că Ucraina va folosi acest omor în scopurile sale.

Pe Twitter au reacţionat şi reprezentanţi ai ONU şi OSCE, care au cerut investigarea rapidă şi corectă a asasinării lui Arkadii Babcenko.

Poliţia ucrianeană a anunţat, tot pe Twitter că a elaborat portretul robot al presupusului ucigaş. Acesta ar avea între 40-45 ani, înălţimea de 175-180 cm, trăsături medii, barbă sură, avea chipiu albastru, blugi şi o geacă din denim.

Arkadii Babcenko este cunoscut publicului rus pentru că a participat în cele două conflicte din Cecenia, iar după aceasta, în anul 2000, şi-a început activitatea jurnalistică, fiind corespondent militar.

A colaborat cu mai multe instituţii media, inclusiv cu ziarul „Novaia Gazeta”.

Babcenko a scris şi câteva cărţi cu caracter militar: „Războiul unui singur soldat”, colecţia de povestiri „Alhan-Iurt” (numele unui sat din Cecenia – n.n.) şi altele. Ulterior, acesta a lansat proiectul „Jurnalism fără intermediari”.   

Babcenko este considerat fondator al prozei militare ruse. A fost un critic aprig al implicării Rusiei în estul Ucrainei.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *