ActualitateLumea

Un cutremur mortal lovește Nepalul, dărâmând case și soldat cu cel puțin 157 de morți

Cel puțin 157 de persoane au fost ucise în urma cutremurului care a lovit în noaptea de vineri spre sâmbătă o zonă izolată din nord-vestul Nepalului și care a dărâmat mai multe clădiri, potrivit poliției, în timp ce oficialii au avertizat că bilanțul victimelor ar putea crește.

Cutremurul a avut magnitudinea de 5,6 grade, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), și s-a produs la aproximativ 42 de kilometri de Jumla, Nepal, în provincia Karnali. A lovit la o adâncime relativ mică, de 18 kilometri, iar cutremurul a putut fi resimțit până în capitala Indiei, New Delhi.

“Ne concentrăm doar pe operațiunea de căutare și salvare în acest moment”, a declarat sâmbătă pentru CNN purtătorul de cuvânt al poliției nepaleze, Kuber Kadayat. “De aceea nu avem încă o estimare corectă a numărului de case prăbușite și avariate și a altor infrastructuri. Există unele sate în care se estimează că 90% din case s-au prăbușit”.

Potrivit lui Kadayat, până în prezent s-a confirmat că 157 de persoane au murit și 170 au fost rănite, ceea ce face ca cutremurul de vineri să fie cel mai mortal din 2015 încoace.

În cartierul Jajarkot, în apropiere de epicentrul cutremurului, s-a confirmat că 105 persoane au murit și alte 55 au fost rănite. În cartierul învecinat Rukum West, 52 de persoane au fost ucise și 85 rănite, a precizat Kadayat.

Imaginile transmise de Reuters au arătat mai multe case reduse la grămezi de cărămizi și lemne distruse în Jajarkot.

Cutremurele de teren sunt frecvente în Nepal, unde plăcile tectonice indiană și eurasiatică se întâlnesc pentru a crea lanțul muntos Himalaya.

Cel puțin 9.000 de persoane au fost ucise în 2015, când a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, care a avariat aproximativ un milion de case și clădiri în zone întinse ale națiunii și a provocat pagube de 6 miliarde de dolari.

Oficialii au declarat că se tem că numărul victimelor va crește în urma cutremurului de vineri, deoarece nu au reușit să stabilească contactul în zona colinară din apropierea epicentrului, la aproximativ 500 de kilometri vest de capitala Kathmandu, unde s-au resimțit și cutremurele.

“Numărul răniților ar putea fi de câteva sute, iar numărul deceselor ar putea crește și el”, a declarat telefonic Harish Chandra Sharma, oficial al districtului Jajarkot.

Sectorul Jajarkot are o populație de 190.000 de locuitori, cu sate împrăștiate pe dealuri îndepărtate. Imagini difuzate de agenția de știri AFP au arătat supraviețuitori adunându-se la spitalul principal din Jajarkot.

Premierul Indiei, Narendra Modi, și-a exprimat condoleanțele față de cei dragi ai celor uciși în cutremur.

“Profund întristat de pierderea de vieți omenești și de pagubele provocate de cutremurul din Nepal”, a declarat Modi. “India este solidară cu poporul nepalez și este pregătită să acorde toată asistența posibilă. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile îndoliate și le urez răniților o recuperare rapidă.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *