Un DEPUTAT i-a SPART FRUNTEA colegului său, în timp ce discutau legea bugetului (FOTO)

(UPDATE 08.56) Ministerul Culturii din Ucraina a trimis luni, 13 ianuarie, o scrisoare către liderul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Şevciuk, în care ameninţă cu ”declanşarea unor proceduri judiciare, cu scopul de a pune capăt activităţii”, potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda.
Presiunile pe care guvernul din Ucraina le face asupra Bisericii Greco-Catolice, au fost motivate de faptul că reprezentanţii acesteia ”încalcă legea”, oficiind servicii religioase în afara locurilor de cult. Preoţii uniaţi au fost prezenţi zilnic în Piaţa Independenţei, locul ocupat de manifestanţii pro-europeni şi anti-guvernamentali de la începutul lunii noiembrie. Aceştia contestă orientarea ţării spre Rusia, depărtarea de Uniunea Europeană cât şi corupţia profundă a guvernului Ianukovici.
”Pentru prima dată de la independenţa Ucrainei, am fost avertizaţi, de fapt ameninţaţi, cu privarea Bisericii noastre de statutul ei legal", a precizat conducătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Şevciuk.
Ameninţările emise la adresa instituţiei religioase au fost atribuite de către opoziţie preşedintelui Viktor Ianukovici. Odată cu abuzurile împotriva jurnaliştilor, activiştilor, politicienilor, avocaţilor şi, mai nou, împotriva instituţiei religioase, guvernul Ianukovici este acuzat că readuce ţara înapoi la perioada sovietică. ”Credeam că perioada în care preoţii erau persecutaţi este depăşită”, a subliniat conducătorul confesiunii religioase, într-o declaraţie postată pe Internet.
În faţa acestor acuzaţii, preşedintele ucrainean a explicat că e necesară ”amendarea legislaţiei pentru ca toţi credincioşii să poată să se roage acolo unde vor”, potrivit serviciului său de presă.
Biserica Greco-Catolică ucraineană, a fost interzisă în Ucraina în perioada sovietică, fiind permisă odată cu independenţa ţării în 1991. În 2013, Comisia privind libertatea religioasă internaţională a guvernului SUA a lansat un raport cu privire la încălcări ale dreptului la libertatea religioasă. Ucraina, aşa cum se spune în raport, este o ţară în care a existat o tendinţă spre adoptarea de legi care restricţionează drepturile religioase sau drepturile unor grupuri religioase. În special, preşedintele Viktor Ianukovici, în decembrie, anul trecut, a semnat un amendament controversat la legea cu privire la libertatea de conştiinţă şi organizaţiile religioase, şi a criticat şi comunităţile religioase şi societatea civilă din Ucraina, se menţionează în raport.
Presiunile pe care susţinătorii guvernamentali din Ucraina le-au făcut asupra membrilor din opoziţie au devenit din ce mai ce mai clare şi mai abuzive odată cu prelungirea protestelor, şi au fost denunţate de mai mulţi oficiali din partea Uniunii Europene, Statelor Unite şi a ONU.
(UPDATE 08.52) Radio Europa Liberă/Radio Libertatea a condamnat hărțuirea și intimidarea ziariștilor independenți din Ucraina, inclusiv o campanie de compromitere a colaboratorului REL Vitali Portnikov.
În decembrie un video cuprinzând imagini intime, obținute ilegal ale ziaristului, au apărut pe internet. Apartamentul lui din Kiev a fost pichetat săptămâna trecută de aproximativ 50 de protestatari care-l acuzau de „comportament imoral”. Președintele REL/RL Kevin Klose a numit acțiunile din Ucraina „un efort concertat de discreditare a jurnaliștilor independenți, profesioniști, amintind de cele mai jalnice tactici din epoca sovietică”.
Portnikov este un jurnalist ucrainean proeminent care conduce canalul tv Tvi și a început să colaboreze cu serviciul ucrainean al RFE/RL la începutul anilor 1990. El este membru într-un comitet de coordonare a actualelor proteste pro-UE de la Kiev.
(UPDATE 08.45) Deputaţii unui partid de opoziţie din Ucraina s-au dus în Parlament cu buzunarele pline de grâu. Nu ca să vorbească despre starea culturilor din ţară, ci ca să-l atace pe un rival politic. Opoziţia de la Kiev îl acuză pe un deputat reintrat în parlament după reluarea votării într-o circumscripție electorală că a cumpărat voturIle pensionarilor oferindu-le pachete cu făină şi ulei.
(UPDATE 08.40) Protestatarii continuă să își petreacă nopțile în Piața Maidan (15 ianuarie 2014)
(Știre inițială 07.56) Tribunalul din Kiev a interzis orice formă de protest demarat în centrul capitalei. Interdicția este valabilă până în data de 8 martie. Tribunalul a interzis să se protesteze pașnic, scrie presa ucraineană, să se picheteze, să se organizeze marșuri, demonstrații, mitinguri, întâlniri, să utilizeze difuzoare, postere și să se instaleze corturi din data de 8 ianuarie până pe 8 martie.
Interdicția este pentru următoarele adrese: Mihailovskaia întersecție cu străzile: Trehsveatiteliskaia, Deseatinaia, Mihailovscaia, piața Europeană intersecție cu străzile Trehsveatiteliskaia, Kostelinaia, parcul tarasa Sevcenko intersecție cu străzile Lev Tolstoi, Terețencovscaia, Vladimirscaia, bulevardul tarasa sevcenko, strada Grusevskovo, parcul Marin și «Krețatii», strada Sadovaia, Bankovaia, Institutului, Luteranskaia, Krețatik, Arhitectorului Gorodețkovo.
sursa: Цензор.НЕТ