Sănătate

Un deputat polonez, fost raper, propune legalizarea canabisului în scopuri terapeutice

„Proiectul este rezultatul a ceea ce eu spun de ani, în special în timpul campaniei mele electorale”, a declarat deputatul Piotr Liroy-Marzec, citat de agenția de presă poloneză PAP. „Am promis oamenilor bolnavi pe care i-am întâlnit că voi face astfel ca acest proiect să fie aprobat”, a adăugat deputatul, un fost deschizător de drumuri pe scena muzicii rap din Polonia în anii 1990, mai cunoscut sub pseudonimul ‘Liroy’.

Acest proiect nu vizează legalizarea marijuanei pentru utilizare în scopuri recreative.

Liroy a devenit deputat pe listele mișcării antisistem Kukiz’15, a treia forță politică în Parlament, la alegerile legislative din octombrie 2015, care au dat majoritatea absolută conservatorilor catolici din Dreptate și Justiție (PiS).

Potrivit unui sondaj publicat în iunie de institutul PBS, 68% dintre polonezi s-au pronunțat pentru legalizarea marijuanei în scopuri medicale, în timp ce 18% s-au pronunțat împotriva oricărei forme de legalizare a canabisului.

De asemenea, 68 % dintre persoanele intervievate au estimat că a refuza marijuana pentru utilizare terapeutică este ‘o cruzime’ și încalcă drepturile pacienților.

Anul trecut, un medic a fost destituit dintr-un mare spital pentru copii în Varșovia după ce administrase tinerilor săi pacienți epileptici marijuana cu titlu experimental, fără să fi informat conducerea instituției. Cazul a provocat o intensă dezbatere.

Utilizarea medicală a canabisului este autorizată în Republica Cehă, Finlanda, Olanda, Portugalia, Spania, precum și în 23 de state din SUA.

AFP amintește că Uruguayul a devenit în 2013 prima țară din lume care a legalizat producția, vânzarea și consumul de canabis.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *