CSI / Rusia

Un dezertor rus din KGB ”pregătit în fiecare zi să fie ucis”: ”Există o șansă ca Putin să fie înlăturat”

Vladimir Popov, fostul colonel KGB, care a dezertat din Serviciile Secrete ale Rusiei și s-a refugiat în Canada, ”este pregătit în fiecare zi să fie ucis”. El susține că în prezent ”există o șansă ca Vladimir Putin să fie înlăturat” de la putere, dar respinge posibilitatea ca poporul rus să se ridice împotriva președintelui datorită faptului că mașina de propagandă și instrumentele de represiune din țară sunt prea puternice.

Popov se teme în fiecare zi pentru viața sa și a familiei sale, într-o epocă în care oponenții regimului lui Putin mor în mod regulat în circumstanțe suspecte atât în țară, cât și în străinătate, potrivit The Telegraph.

Fostul dezertor din KGB, acum la vârsta de 76 de ani, își amintește prea bine de moartea chinuitoare și îndelungată a lui Alexander Litvinenko, un alt fugar din FSB, otrăvit de poloniul radioactiv cu care agenții lui Putin l-au pus în ceai, într-un hotel din Londra în 2006.

Nu-l cunoștea pe Litvinenko, dar moartea lui a fost încă „foarte profund emoționantă pentru mine”, spune Popov. „După părerea mea, a făcut o mare greșeală. A ținut legătura cu foștii colegi. Asta a ușurat misiunea ca să-l omoare. Ei știau unde se află”.

Dar mai spune că moartea îngrozitoare a lui Litvinenko l-a convins în cele din urmă să înceapă să vorbească. Era „datoria” lui să dezvăluie modul în care Putin și foștii săi colegi din KGB au preluat controlul asupra Rusiei în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991 și au transformat-o într-un stat necinstite, hotărât să-și reconstruiască vechiul imperiu.

„M-am gândit că trebuie să o fac”, spune Popov, un bărbat de 76 de ani, cu părul argintiu, care poartă o geacă de piele și o cămașă albastră cu gâtul deschis. „În fiecare zi sunt gata să fiu ucis. Îmi fac griji doar pentru familia mea, nu pentru mine. Dacă ești pregătit, nu îți este frică.

Cine ar putea fi succesorul lui Putin?

S-a alăturat KGB-ului în 1972, iar cu trei ani înainte de Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, Popov a fost promovat din nou, de data aceasta într-o secție a Direcției a V-a creată pentru a preveni orice problem legată de propaganda de dinaintea și în timpul acestor Jocuri.

Niciun concurent sovietic nu a picat un test de doping în timpul Jocurilor Olimpice de la Moscova, deoarece, spune el, probele lor de urină au fost schimbate în secret cu cele ale oficialilor „curați”. Nici un singur sportiv occidental nu a picat un test. „Dacă [sportivii] sovietici nu ar fi prinși, evident ar fi ceva în neregulă, așa că nimeni nu a fost prins”, spune el.

El mai susține că KGB l-a recrutat pe Juan Antonio Samaranch și a orchestrat alegerea spaniolului la președinția Comitetului Olimpic Internațional în 1980, după ce a fost prins făcând contrabandă cu artefacte istorice din Rusia și a devenit susceptibil de șantaj.

Popov și-a dat seama că trebuie să părăsească Rusia. SUA i-au refuzat viza, așa că în 1995 a plecat în Canada, țară pe care o vizitase și o admirase în timp ce însoțea echipele sportive sovietice. El și-a mărturisit trecutul și s-a oferit să coopereze cu Serviciul canadian de informații.

Popov nu mai este în contact cu niciunul dintre foștii săi colegi de KGB și este extrem de atent cu cine vorbește în țara natală. El respinge posibilitatea ca poporul rus să se ridice împotriva lui Putin, deoarece, spune el, mașina de propagandă și instrumentele de represiune ale Kremlinului sunt prea puternice.

Există, crede el, o șansă ca FSB-ul să-l înlăture pe Putin și apoi să-l învinovățească pentru conduita greșită a războiului, dar se teme că Putin va fi pur și simplu înlocuit de cineva la fel de rău sau mai rău. El îl numește pe Nikolai Patrushev, un fost șef al FSB și șeful de linie dură al Consiliului de Securitate al Rusiei, drept posibil succesor.

În plus, el consideră că Occidentul înțelege greșit în mod fundamental natura conducerii actuale a Rusiei și hotărârea acesteia de a continua războiul indiferent de cost. Ar putea folosi armele nucleare ca ultimă soluție pentru că „aceștia sunt oameni nebuni”, spune el. Nu ar accepta niciodată înfrângerea pentru că „mentalitatea rusă este „imperiu, imperiu”. [Trebuie să fie] o țară mare, o țară puternică. Toată lumea din alte țări trebuie să se teamă de Rusia… este profund în mentalitatea lor. Rusia va fi mereu la fel, mereu”.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *