Externe

Un dig de la o mină de cupru din canada s-a rupt și a poluat mai multe lacuri

Milioane de litri de apă contaminată cu substanţe toxice au ajuns în mai multe lacuri şi râuri. Sute de persoane din regiune sunt afectate de această poluare.

Ruperea digului bazinului de decantare de 4 kilometri a provocat deversarea a 10 miliarde de litri de apă și a 4,5 milioane de metri cubi de nisip încărcat cu metale grele. Au fost contaminate mai multe lacuri, râuri și izvoare din provincia Columbia Britanică.

„Este un dezastru. Sincer, vor exista costuri însemnate în perioada următoare”, spune Eernie Crey, specialist la Consiliul Piscicol din zonă.
O analiză a apei din mai multe lacuri a arătat că în apă se află mai multe substanțe periculoase, în concentrații mari, precum seleniu, mercur, cadmiu sau carbon organic. Oamenilor li s-a cerut să nu consume, să nu înoate şi să nu utilizeze apa din lacurile afectate de deversarea toxică.

Grupul Imperial Metals, care exploatează mina de cupru şi aur, a informat că nu cunoaşte momentan „cauza ruperii digului”.

Un fost angajat al minei îi contrazice şi spune că a atras atenţia şefilor asupra pericolului ruperii digului, dar aceştia nu au luat nicio măsură.
„M-a luptat cu conducerea minei Polley timp de doi ani. Le-am spus să aducă roci pentru a consolida digul. Nu m-au ascultat”, spune Gerald Mc Burney, fost angajat al minei Polley.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *