Lumea

Un episcop polonez demisionează pe fondul unui presupus scandal sexual în dieceză

Vaticanul a acceptat demisia unui episcop polonez care a demisionat în urma unui scandal sexual în care au fost implicați clerici din dieceza sa din orașul Sosnowiec din sudul Poloniei.

Potrivit agenției de știri de stat poloneze, parohia a fost afectată în ultimii ani de o serie de scandaluri în care au fost implicați preoți aflați sub administrația episcopului Grzegorz Kaszak.

Într-un mesaj de adio publicat pe site-ul parohiei în această săptămână, Kaszak a mulțumit congregației pentru “efortul și dedicarea sa în construirea Bisericii din Sosnowiec”, dar nu a oferit un motiv pentru demisia sa.

El a cerut iertare enoriașilor pentru “limitările sale umane”, spunând că “dacă am jignit pe cineva sau am neglijat ceva, îmi pare foarte rău”.

Într-un comunicat de presă de marți, Nunțiatura Apostolică poloneză a declarat: “Sfântul Părinte Francisc a acceptat demisia episcopului Grzegorz Kaszak din serviciul de episcop de Sosnowiec” și l-a numit pe arhiepiscopul Adrian Galbas de Katowice ca înlocuitor al acestuia.

Acuzațiile care au precipitat demisia episcopului sunt legate de un incident din septembrie, relatat pe larg de presa poloneză, în care un preot identificat ca fiind părintele Tomasza Z ar fi găzduit în apartamentul său mai mulți alți preoți și un bărbat prostituat.

O ambulanță a fost chemată după ce lucrătorul sexual și-a pierdut cunoștința, deși, inițial, paramedicii nu au fost lăsați să intre înăuntru pentru a se ocupa de victimă până când nu a fost chemată poliția.

De atunci, părintele Tomasza Z a fost demis.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *