ActualitateExterne

Un fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei

Un fost agent al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) a pledat vinovat de “conspiraţie în vederea colectării şi furnizării de informaţii privind apărarea naţională” în favoarea Chinei, a anunţat vineri Ministerul american de Justiţie, relatează sâmbătă AFP.

 

Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 71 de ani, originar din Hong Kong înainte de a deveni cetăţean american naturalizat, a recunoscut că a oferit în 2001 “o cantitate semnificativă de informaţii clasificate privind apărarea naţională a Statelor Unite” în timpul unei întâlniri cu oficiali ai agenţiei de informaţii din Shanghai, chiar dacă nu mai era angajat al CIA de 12 ani.

Această întâlnire ar fi fost iniţiată de un alt fost agent CIA, originar din Shanghai şi tot un cetăţean american naturalizat, care este identificat în comunicatul Ministerului american de Justiţie drept “co-conspirator nr. 1”.

“La sfârşitul celei de-a treia zile” a întâlnirii într-un hotel din Hong Kong, agenţii serviciilor de informaţii chineze “au oferit co-conspiratorului nr. 1 suma de 50.000 de dolari în numerar, pe care domnul Ma i-a numărat”, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

De asemenea, cei doi bărbaţi “au fost de acord de la acel moment să continue să ajute” serviciul de informaţii din Shanghai.

Un fost agent CIA a recunoscut că a spionat pentru China

 

În 2003, Alexander Yuk Ching Ma a fost angajat de poliţia federală americană (FBI) în Hawaii pentru a lucra ca lingvist. FBI, “conştient de legăturile domnului Ma cu serviciile de informaţii chineze”, l-a recrutat “ca parte a unui plan de anchetă” pentru a lucra într-un birou izolat “unde activităţile sale puteau fi monitorizate”, a mai spus ministerul.

Apoi, în 2006, “domnul Ma l-a convins pe co-conspiratorul nr. 1 să identifice două persoane în fotografiile” oferite de serviciul de informaţii chinez. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat pentru FBI până în 2012.

Ministerul de Justiţie a precizat că autorităţile din Honolulu şi Los Angeles au participat la anchetă, dar nu precizează cum a fost demascat Alexander Yuk Ching Ma.

Dacă va fi acceptat de o instanţă, acordul de recunoaştere a vinovăţiei prevede o pedeapsă de 10 ani de închisoare care ar putea fi pronunţată pe 11 septembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *