Justiție

Un fost funcționar al Ministerului Justiției va ajunge pe banca acuzațiilor. Ce infracțiune a comis?

Procurorii anunță că au finalizat urmărirea penală și au trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a lui Lilian Deliu, fost funcționar al Ministerului Justiției, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Cauza penală a fost inițiată în luna mai a anului 2022, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție în baza denunțului unui cetățean potrivit căruia învinuitul, cunoscând că denunțătorul vrea să obțină autorizația de administrator autorizat, a pretins suma de 10 000 euro și a primit 6 000 euro, susținând că are influență asupra membrilor Comisiei de autorizare şi disciplină cu privire la promovarea examenului de calificare în profesia de administrator din cadrul Ministerului Justiție, transmite Realitatea.md.

„Învinuitul susținea că îi poate determina pe aceștia să îndeplinească acţiuni în exercitarea funcţiei acestora, și anume să fie promovat denunțătorul în vederea obținerii licenței de administrator autorizat, însă nu și-a onorat promisiunea. Lilian Deliu nu și-a recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani”.

Fostul secretar de stat riscă, pentru infracțiunea comisă amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 lei sau cu închisoare de până la 6 ani.

De asemenea, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, a fost aplicat sechestru asupra două terenuri ce aparțin învinuitului, în valoare de aproximativ 200 000 lei MDL.

Anterior, Anticoruptie.md  scria că pretinsa infracţiune ar fi avut loc în 2021. Bănuitul s-a întâlnit cu bărbatul care voia să susțină examenul de administrator autorizat la hotelul Jolly Alon şi i-a spus că poate influenţa membrii comisiei să-i ofere punctaj maxim la testări, iar acest serviciu îl va costa 10.000 de euro. În aceeaşi zi, denunţătorul i-ar fi dat lui Deliu suma de 5.000 de dolari, iar peste câteva zile i-a mai adus 2.350 de dolari. Bărbatul care a dat banii a decis să îl denunţe pe Deliu, după ce şi-a dat seama că a fost tras pe sfoară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *