CSI / Rusia

Un general rus avertizează că ucrainenii pot lovi oriunde pe teritoriul Rusiei: „Trebuie să ne pregătim”

Rușii trebuie să se pregătească pentru noi lovituri ale forţelor armate ale Ucrainei oriunde pe teritoriul țării. Despre acest lucru a avertizat generalul rus în retragere Andrei Guruliov, citat de Pravda.

Guruliov, un general-locotenent al armatei ruse până în 2019 când s-a retras din forțele armate pentru a intra în politică, a declarat în timpul unei intervenții la Rossiya TV că Ucraina încearcă acum să lovească în zonele de ariergardă ale armatei ruse, vizând depozitele de muniții și concentrările de trupe.

„[Rachetele lansate de sistemele] HIMARS nu mai zboară 70 de kilometri, ci 145 de km. Dar nu trebuie să fii surprins, trebuie să fii pregătit pentru orice – mai devreme sau mai târziu [forțele ucrainene] vor primi arme de orice rază”, a declarat el.

„Trebuie să calculăm acest lucru și să ne pregătim”, a subliniat Guruliov, în prezent un membru al Dumei de Stat care este invitat constant la televiziunile rusești în ipostaza de analist militar, în timpul emisiunii.

Deși un adept al liniei dure față de Ucraina și a escaladării „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o în data de 24 februarie, Guruliov a produs consternare în una dintre emisiunile în care a fost invitat la începutul lunii octombrie după ce a denunțat în direct „sistemul de minciuni constante care merge de sus în jos” al armatei ruse.

Acesta, un fost comandant adjunct al Districtului Militar Sud al armatei ruse, a făcut afirmația în contextul discuțiilor despre retragerea trupelor Moscovei din orașul strategic Liman la doar o zi după ce Putin proclamase anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

Ucraina promite că își va continua atacurile pe teritoriul Rusiei

Comentariile lui Guruliov vizavi de extinderea razei de acțiune a sistemelor HIMARS par a intra însă în categoria propagandă, Statele Unite nefăcând niciun anunț în acest sens. Amintim că aceste lansatoare multiple de rachete au o rază maximă de acțiune de până la 480 de kilometri, în funcție de rachetele folosite.

Însă administrația președintelui american Joe Biden a decis să ofere Kievului rachete cu o raxă maximă de doar 70 de kilometri din cauza temerilor ca armamentul american să nu fie folosit pentru atacuri împotriva teritoriului Rusiei.

Comentariile lui Guruliov vin după ce ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a declarat luni că Londra ar putea trimite Ucrainei arme cu o rază mai mare de acțiune decât cele oferite până acum, dacă Rusia își va continua loviturile împotriva țintelor civile din Ucraina.

Marea Britanie este una dintre cele 4 țări care au trimis lansatoare multiple de rachete Ucrainei, sistemul M270 de fabricație americană, alături de Statele Unite, Germania și Franța.

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat la rândul său luni că forțele ucrainene vor continua să efectueze lovituri în interiorul Rusiei, după ce mai devreme în cursul lunii decembrie explozii puternice au zguduit două aerodromuri ruse aflate la sute de kilometri de granița dintre cele două țări.

„Vom lovi acolo unde este necesar, unde trebuie să lovim inamicul, pentru că inamicul este aici, de la frontieră până la Vladivostok”, iar pentru aceasta „nu vom cere permisiunea nimănui”, a declarat la televiziunea publică ucraineană Danilov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *