Politică

Un grup de cetățeni declară RĂZBOI mansardelor

Tatiana Gogu, membră a grupului de iniţiativă, a declarat jurnaliştilor că la 13 iunie au avut loc dezbateri publice pe marginea noului regulament de construcţie a mansardelor, dar societatea civilă a aflat despre acestea post-factum. Deşi autorităţile au declarat iniţial că proiectul pregătit este doar o variantă de lucru, acum se propune introducerea lui pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului municipal Chişinău din 27 iunie.

Svetlana Buianovscaia, şi ea membră a grupului de iniţiativă, a comunicat că într-o bună zi, ea şi vecinii s-au pomenit că a început să se construiască o mansardă pe acoperişul lor, fără să-i fi anunţat cineva. Femeia spune că se teme pentru viaţa sa şi a copiilor deoarece casa este avariată şi la un cutremur de pământ ar putea să se ruineze din cauza greutăţii mansardei. Construcţiile au fost stopate de către locuitorii blocului, iar acum merg prin instanţele de judecată ca să interzică antreprenorului să continue lucrările.

Valentina Singhirei, membră a grupului de iniţiativă, a spus că locuieşte într-o clădire cu 8 etaje, iar toate expertizele arată că fundamentul clădirii nu ar rezista dacă s-ar mai construi şi o mansardă. Cu toate acestea, lucrările au început fără acordul majorităţii locuitorilor. Valentina Singhirei a spus că asociaţia care va fi înregistrată în curând, „Mansarde-surpriză”, îşi propune să realizeze campanii de informare printre cetăţeni ca să le aducă la cunoştinţă despre riscurile construcţiei unei mansarde pe o casă avariată. De asemenea, asociaţia îşi propune să conlucreze cu reprezentanţii altor organizaţii neguvernamentale în acest sens.

Vitalie Voznoi, membru al mişcării obşteşti „Oraşul meu drag”, organizaţie care susţine iniţiativa locuitorilor oraşului Chişinău, a comunicat că deja a fost depus la CEDO primul caz în care un cetăţean moldovean se plânge că i-au fost încălcate drepturile prin construcţia unei mansarde.

Grupul de iniţiativă al asociaţiei „Mansarde-surprize” cere ca mansardele să poată fi construite doar cu acortul tuturor locatarilor blocului. De asemenea pledează pentru introducerea unor sancţiuni pentru antreprenorii care comit abuzuri în acest domeniu.
 
Sursa: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *