Actualitate

Un locuitor din Transnistria a atârnat la balconul său steagul Ucrainei. Așa zisele autorități l-au arestat

Un locuitor al Transnistriei, Viktor Pleshkanov, și-a exprimat poziția față de războiul din Ucraina atârnând steagul Ucrainei pe balconul apartamentului său. Angajații așa-numitelor Ministere a Securității de Stat (MGB) din Transnistria au venit la el acasă cu percheziții și nu i-au oferit un avocat.

Ofițerii MGB au venit la Pleshkanov după ce a cumpărat țesătură galbenă și albastră dintr-un magazin pentru a coase steagul Ucrainei. În timpul achiziționării de țesătură, el i-a spus vânzătorului: „Lasă-l pe MGB să râdă”.

Ulterior, lui Pleshkanov i-au fost deschise trei dosare penale. El este acuzat de extremism, iar avocaților le este frică să preia un „caz politic”. 

Activistul pentru drepturile omului Stepan Popovski a sugerat că Pleshkanov a fost mult timp monitorizat de MGB din cauza postărilor sale pe rețelele sociale. Acum Pleshkanov se află într-un centru de detenție temporară așa numitul departament al Afacerilor Interne al municipiului Tiraspol.

Cumpărarea țesăturii pentru steagul ucrainean

MGB a întocmit două protocoale adresate lui Viktor Pleshkanov după vizita sa la două magazine. În primul caz, Pleshkanov a cumpărat stofă pentru a coase și a atârna steagul Ucrainei, în al doilea caz, a spus că „zombi” trăiesc în Transnistria.

Pe 23 martie, Victor a cumpărat țesături albastre și galbene dintr-unul dintre magazinele din oraș și a spus public că va atârna steagul Ucrainei pe balconul său și „l va lăsa pe MGB să râdă”. La două ore după plecarea lui Pleshkanov, doi angajați au fost intervievați de așa zisul MGB.

Angajații Ministerului Securității de Stat au colectat materiale administrative împotriva lui Pleshkanov în cadrul articolului „Huliganism mărunt” pe motivul unei presupuse încălcări a ordinii publice. Ulterior, materialele au fost transferate la așa-numitul Departament de Interne al Tiraspolului, protocolul a fost întocmit sub articolul „Încălcarea procedurii de utilizare a simbolurilor de stat”.

Pe 11 aprilie, Pleshkanov a vizitat unul dintre magazinele din oraș, unde a spus următoarea frază: „Pridnestrovie este o republică mentor și o rezervație locuită de zombi”. În aceeași zi, împotriva lui a fost întocmit un proces verbal privind contravenție administrativă sub articolul „Huliganism mărunt”, presupus pentru încălcarea ordinii publice.

Examinarea acestor cauze a fost amânată.

Cazul de extremism pentru steagul Ucrainei

O săptămână mai târziu, pe 31 martie, Pleshkanov a atârnat steagul Ucrainei pe balconul apartamentului său, iar „Organele de drept din Transnistria” au decis că aceasta este o încălcare a Legii „Cu privire la Drapelul Statului”.

Ofițerii de poliție au percheziționat apartamentul lui Pleshkanov, aceștia au întocmit un protocol în care au indicat că a etalat ilegal steagul unui stat străin. Împotriva lui Pleshkanov a fost deschis un dosar penal pentru apelarea la activitate extremistă.

Pleshkanov nu a primit o decizie de deschidere a unui dosar penal.

Totodată, nu a fost prezentată o autorizație judecătorească (mandat) de percheziție și nu a fost întocmit un proces-verbal de percheziție.

În urma perchezițiilor, computerul lui Pleshkanov și telefoanele mobile ale lui și ale soției sale au fost confiscate.

În acest caz, Pleshkanov nu a primit un avocat. Lui Stepan Popovski i s-a refuzat statutul de avocat în acest caz, referindu-se la faptul că este avocatul lui Pleshkanov, dar a fost chemat în calitate de martor.

„Oamenilor nu li s-a dat dreptul la protecție. A cerut un avocat, dar nu i s-a oferit un avocat”, a spus Popovski.

De asemenea, Stepan Popovski este apărătorul lui Pleshkanov în dosarele administrative.

Conform legii în vigoare pe malul stâng al Nistrului, în cazul afișării drapelului unui stat străin este necesară afișarea drapelului Transnistriei de aceeași dimensiune.

„Din punctul de vedere al dreptului european, aceasta este o prostie. Libertatea de exprimare este 100% încălcată”, a spus Popovsky.

Schimbarea protocolului în instanță

Activistul pentru drepturile omului a spus că instanța a schimbat protocolul în cazul „huliganismului” asupra faptului de a atârna drapelul Ucrainei.

Potrivit lui Popovski, în ședința de judecată, toți cei trei martori (vânzători de magazine) au confirmat că Pleshkanov nu a folosit limbaj vulgar. Instanța, neavând autoritatea în acest sens, potrivit activistului pentru drepturile omului, a prezentat evenimentele într-un mod diferit. Ulterior, un alt protocol a fost atașat la caz.

În protocolul falsificat, după cum notează Popovski, nu este vorba despre încălcarea ordinii publice prin folosirea unui limbaj obscen împotriva vânzătorului, ci acel limbaj obscen a fost folosit împotriva MGB.

„Când a cumpărat țesătură și a spus: „Voi coase steagul ucrainean și îl voi agăța pe balcon și îl voi lăsa pe MGB să se cace”. Instanța a considerat că această expresie „să se cace” este un limbaj obscen împotriva organului de securitate de stat”, a explicat Popovski.

Activistul pentru drepturile omului a mai clarificat că instanța nu a efectuat o examinare lingvistică asupra faptului dacă cuvântul „raci” este un limbaj obscen.

Popovski a examinat acest cuvânt în dicționar și a aflat că nu este obscen.

Potrivit lui Popovski, instanța a făcut o altă încălcare. După întocmirea procesului verbal, în cauză s-a prezentat un martor suplimentar, dar numele acestuia nu a fost atașat procesului verbal.

În ședința de judecată, activiștii pentru drepturile omului au mai cerut să invite doi angajați ai „MGB” să explice de ce au efectuat acțiuni care nu sunt de competența lor, întrucât așa-numitul „MGB” este autorizat să se angajeze în huliganism mărunt. 

„Instanța, cu încălcarea legii, nu a luat în considerare cererea în aceeași zi. Legea spune: luați în considerare petiția imediat. A amânat luarea în considerare pentru câteva zile”, a explicat activistul pentru drepturile omului.

Apărarea a cerut demiterea judecătorului, referindu-se la faptul că acesta nu este independent.

Drept urmare, instanța a refuzat să invite în instanță angajații „MGB”.

Persecuție pentru critici la adresa autorităților

Activistul pentru drepturile omului Stepan Popovski este sigur că Pleshkov a fost supravegheat de multă vreme. Din spusele lui Popovski, angajații magazinului unde a venit Pleshkanov nu au sunat la MGB.

„Nimeni nu i-a sunat. Vânzătorii din ședința de judecată au spus că nu s-au adresat la MGB. Este clar că l-au urmărit”, crede activistul pentru drepturile omului.

Probabil că motivul deschiderii unui dosar penal au fost publicațiile de pe rețelele de socializare.

Pleshkanov și-a exprimat în repetate rânduri poziția public și pe rețelele de socializare, iar de la invazia rusă a Ucrainei, a devenit mai activ în acest sens.

„Acesta a fost motivul. Motivul a fost activitatea sa activă în rețelele sociale și o evaluare ascuțită, negativă a autorităților locale ”, a sugerat Popovski.

Printre alte publicații și repostări ale lui Pleshkanov pe Facebook se numără și criticile la adresa autorităților din Transnistria și Rusia. Pleshkanov a distribuit și un videoclip cu liderul opoziției ruse Alexei Navalni.

Promo-Lex: Participanții la formatul „5+2” sunt prea blânzi cu privire la încălcările drepturilor omului în Pridnestrovie

Ion Manole, Director Executiv Promo-Lex, consideră că Moldova și toți participanții în formatul 5+2  (formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatori și observatori în procesul de negociere – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii – n.red.) sunt prea blânde în problemele încălcării drepturilor omului pe malul stâng al Nistrului.

„Nu doar Moldova, ci toți participanții la formatul 5+2 sunt foarte blânzi în problemele încălcării drepturilor omului în Transnistria”, a spus directorul Promo-Lex.

Pentru persoanele care locuiesc în Transnistria, sau tranzitează teritoriul, nu există garanții. Nimeni nu monitorizează situația drepturilor omului în această regiune.

„Impunitatea îi încurajează pe cei care încalcă drepturile omului, iar asta îi descurajează pe oameni pentru că știu că, chiar dacă se plâng, problema lor nu va fi rezolvată. Dimpotrivă, pot fi probleme suplimentare pentru că s-au plâns”, a spus activistul pentru drepturile omului.

Manole nu vede semne de extremism în acțiunile lui Pleshkanov.

„Nu văd aici un semn de extremism dacă o persoană și-a exprimat opinia. Extremismul poate fi considerat atunci când o persoană intenționează să comită unele acte crude. Nu văd intenții sau apeluri la cruzime aici”, a spus Manole, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist nokta.

Ion Manole și-a exprimat și părerea că este normal să se pronunțe împotriva războiului.

Recent pe site-ul așa-numitului. Președintele Pridnestroviei a publicat o lege semnată privind completările la „Codul penal al PMR”. Astfel, dacă locuitorii din stânga Nistrului depun plângeri în afara Transnistriei, riscă o pedeapsă cu închisoarea.

„Acest lucru dovedește încă o dată că Tiraspolul se teme de plângerile pe care oamenii le depun la structurile internaționale”, a spus Manole.

„Am fost lipsiți de conceptul de „instanță” aici timp de 30 de ani”

Activistul pentru drepturile omului Stepan Popovski a spus că locuitorii Transnistriei au fost privați de dreptul la un proces echitabil și imparțial timp de 30 de ani.

„Oamenii care intră pe acest teritoriu al pământului nu au căi de atac legale. Instanțele de judecată fac parte din organele de putere punitive din Transnistria. Am fost lipsiți de conceptul de „instanță” aici de 30 de ani”, a spus Popovski.

Popovski consideră că Republica Moldova este prea tolerantă cu încălcările drepturilor omului care au loc pe malul stâng al Nistrului.

„Republica Moldova tolerează acest lucru. Curtea Europeană vorbește despre inadmisibilitatea unei atitudini tolerante. Moldova spune că suntem gata să ajutăm pe toată lumea, dar nu avem control, iar Curtea Europeană înlătură responsabilitatea”, a menționat Popovski.

Viktor Pleshkanov a fost plasat într-un centru de detenție temporară sub așa-numitul. Departamentul Afacerilor Interne al municipiului Tiraspol. Nu are avocat în dosarul „extremismului”. Popovski a fost interzis de a fi avocatul său, iar alți avocați, potrivit lui Popovski, se tem să ia cazul pentru asta, considerând-o „politic”.

Sursa: Nokta.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.