Editorial

Un mare respect pentru națiunea română de pretutindeni

Mai mult, românii de pretutindeni sunt social-activi și știu că votul lot contează – își exercită acest drept stând ore în șir la coadă, doar pentru că vor să fie auziți, doar pentru că speră într-un viitor mai bun, doar pentru că nu au uitat de faptul că fac parte din națiunea română.

Alegerile prezidențiale din România au dat o lecție de solidaritate întregii lumi. S-a lucrat din greu ca diaspora să nu poată să voteze. Puține secții de vot aflate la zeci de kilometri depărtare, cozi interminabile… însă diaspora și-a spus cuvântul și a arătat că este gata de orice sacrificiu. O însemnătate mare în aceste alegeri le-au avut și rețelele de socializate. Deja nimeni nu mai pune la îndoială faptul că Internetul este un instrument extraordinar, dacă știi cum să-l folosești corect. Țin minte că mulți din prietenii mei cu pașapoarte românești mă întrebau” cine este acest Klaus Iohannis?”. Da, nu s-a auzit de el la noi, mai ales că basarabenii nu prea se interesează de situația politică din România, însă s-a votat cu Iohannis pentru că toată lumea cunoștea cine este Ponta. Într-un fel, s-a repetat situația din Republica Moldova, când lumea vota cu orice candidat, doar nu cu comuniștii.

Și în Basarabia condițiile de vot au fost foarte proaste. Din cei circa 500 000 de basarabeni cu pașapoarte românești, au votat doar câteva zeci de mii. Unii pentru că nu au avut posibilitate, alții (și din aceștia avem foarte mulți) pentru că n-au avut dorința și consideră pașaportul românesc doar o viză. Să uităm de aceștia, și să ne exprimăm respectul pentru românii din Basarabia și din restul țărilor lumii care au făcut posibilă victoria lui Klaus Iohannis. Nu-l cunosc nici eu prea bine, însă pare un om sincer, deștept și onest. Iar România avea nevoie demult de un astfel de președinte. Să-i urăm mult succes în lupta cu nomenclaturiștii și birocrația, cu dogmele și stereotipurile încă prezente în societatea românească. Va avea mult de lucru, însă am credința că va reuși. Și să le mulțumim încă o dată celor care au făcut posibilă această victorie. Bravo, națiune română de pretutindeni!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *