Actualitate

Un marș al solidarității presei s-a desfășurat astăzi la Chișinău

Jurnaliștii s-au deplasat de la Casa Presei până la Guvern și Parlament. Ajunși în fața clădirii legislativului, jurnalștii au scandat: „Libertate presei”, „Ieșiți în fața presei”, „Vrem acces la informație”, „Stop concentrare”.
 
Participanții la protest au purtat tricouri și lozinci cu următorul mesaj: „O presă liberă, o societate liberă”, „NU presiunii asupra presei”, ”Nu contrololului și manipulării informaționale”. 

Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente a declarat că prin acest marș comunitatea jurnaliștilor vor să transmită câteva mesaje. „Vrem ca acești jurnaliști să își facă meseria onest și deontologic să fie cât mai solidar să avem o masă critică de jurnaliști care să își facă meseria în interesul public și nu în interesul partidelor sau a diferitor grupuri de interese. Un al doilea mesaj este către autorități, să respecte drepturile jurnliștilor. Noi avem garantat și accesul la informație și securitatea profesiei de jurnalist la modul practic, însă accesul la informație devine tot mai greu în fiecare an, se pun tot felul de bariere. Totodată am avut cazuri de agresiuni verbale la colegii noștri”, a spus Petru Macovei. 

Tudor Deliu, deputat în Parlament a ieșit în fața manifestanților a și a spus că PLDM tot timpul a susținut ca în Republica Moldova să fie o presă liberă și independentă. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat în fața jurnaliștilor că liberatea presei este foarte importantă. „Iar dacă sunt intimidări sau piedici care se pun în activitatea jurnaliștilor este important să se comunice despre aceasta și să fie excluse”, a spus Candu. Acesta a invitat jurnliștii la discuții săptămâna viitoare.

Evenimentul are loc în cadrul Zilelor libertății presei, marcate în fiecare an la începutul lunii mai.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *