Externe

Un minor de 14 ani, condamnat la închisoare de o instanță din Turcia pentru insultarea președintelui Erdogan

Tribunalul pentru minori Gaziosmanpașa din Istanbul a condamnat recent un elev de gimnaziu în vârstă de 14 ani la cinci luni de închisoare pentru „insultarea președintelui”, potrivit cotidianului BirGün, citat de Duvar English.

În rechizitoriu, procurorul a susținut că copilul a fost reclamat la Centrul de comunicare prezidențială (CİMER) din cauza comentariilor lor într-un grup WhatsApp, iar copilul „a atacat onoarea și demnitatea președintelui”.

Astfel, în cadrul audierii, avocatul președinției a declarat că nu a depus plângere. Cu toate acestea, instanța l-a condamnat mai întâi pe copil la un an de închisoare, iar apoi a redus pedeapsa la cinci luni pe motiv că acuzatul era minor și avea „un comportament bun”.

Deoarece instanța a decis să amâne anunțarea verdictului, copilul nu va executa pedeapsa cu închisoarea. Medicina legală a întocmit un raport despre copil, în care se spune că abilitatea copilului de a percepe semnificația juridică și consecințele acțiunilor sale a fost suficient de dezvoltată în timpul „infracțiunii, când acesta avea 13 ani.

În 2022, un număr total de 1 075 de copii au fost trimiși în judecată pentru acuzațiile de „insultarea președintelui”, „insultarea semnelor suveranității statului”, „insultarea națiunii turcești”, „insultarea statului Republicii Turcia, a instituțiilor și organelor statului”.

Un instrument utilizat în mod obișnuit de autoritățile de la Ankara pentru a-i pedepsi pe criticii guvernului, acuzațiile de insultă se referă adesea la comentarii despre președinte.

În luna octombrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că infracțiunea de „insultare a președintelui” reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului și a libertății de exprimare. Aceasta a amendat Turcia și a cerut țării să modifice legea și să plătească despăgubiri celor acuzați. În ciuda hotărârii, sistemul judiciar din Turcia a continuat să condamne persoane pentru aceste acuzații pentru a suprima opoziția.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *