Eveniment

Un monument funerar al lui Grigore Vieru a fost inaugurat la mormântul său

Monumentul a fost dezvelit de membrii familiei marelui poet. După inaugurare, la monument au fost depuse flori de către un grup de copii, de Premierul Iurie Leancă, de şeful statului, Nicole Timofti. La eveniment au mai fost prezenţi oameni de cultură, demnitari şi admiratori ai creaţiei poetului.

Călin Vieru, fiul regretatului poet, a declarat că soarta acestui monument, de fapt, ca şi viaţa poetului, a fost foarte chinuită. „De un an şi jumătate monumentul este gata, prăfuindu-se prin depozite. Compoziţia arhitectural-monumentală iniţial a fost cu totul alta. Din cauza lipsei de spaţiu, probabil, am fost nevoiţi să o modificăm”, a spus Călin Vieru.


Foto: Max Pulber

Premierul Iurie Leancă a apreciat faptul că monumental lui Grigore Vieru a fost inaugurat de Ziua Limbii Noastre. „Nimeni nu se asociază mai mult cu Limba română decât cel care a luptat pentru adevăr – Grigore Vieru”, a precizat Prim-ministrul.

Monumentul este din bronz, are trei metri şi cântăreşte aproximativ o tonă. Acesta a fost executat de sculptorul Constantin Constantinov. Pentru edificarea monumentului au fost cheltuite peste 1,5 milioane de lei.

Timpul.md via Moldpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *