ActualitateExterne

Un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului Sangay a afectat două localităţi

Un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului Sangay, aflat în centrul Ecuadorului, a afectat miercuri două localităţi din regiunea Anzilor, în sudul ţării, potrivit unor surse oficiale, informează AFP, potrivit Agerpres.

”Mici căderi de cenuşă au fost semnalate în provincia #Chimborazo, în cantoanele Guamote şi Cumanda”, a precizat pe platforma X Secretariatul naţional pentru gestionarea riscurilor (SNGR).

Aceste localităţi însumează 75.000 de locuitori.

Sangay, cu o altitudine de 5.230 de metri, se află în proces constant de erupţie începând din 1628, potrivit Institutului naţional de geofizică (IG).

Norul de cenuşă, cu o înălţime de trei kilometri, se deplasează spre vestul statului.

Alături de Sierra Negra şi de Chiles-Cerro Negro, alţi doi vulcani locali, Sangay rămâne în alertă galbenă în pofida acestei intensificări a activităţii, în timp ce Reventador, situat în apropiere, este vizat de o alertă portocalie.

Marţi, Institutul de geofizică a semnalat că rezidenţi din mai multe regiuni învecinate au auzit ”tunete” şi ”bubuituri” provocate de activitatea stratovulcanului, situat în provincia amazoniană Morona Santiago, la o distanţă de circa 200 de kilometri sud-est de capitala Quito.

Acest fenomen, care s-a mai produs în trecut, se datorează unor condiţii atmosferice particulare, care permit propagarea sunetelor până în zone îndepărtate.

Activitatea vulcanului, situat într-un parc naţional, este puţin cunoscută întrucât nu afectează zone locuite, spre deosebire de Tungurahua, un vulcan în vecinătatea căruia se află mai multe localităţi, potrivit IG.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *