Social

Un nou contingent al Armatei Naționale pleacă în misiunea de menţinere a păcii din Kosovo

Armata Națională a detașat joi cel de-al 19-lea contingent de militari în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. La ceremonia desfășurată cu acest prilej au participat conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat pentru Republica Moldova, militari și rudele acestora, transmite MOLDPRES.

”Timp de şase luni veți executa diferite misiuni într-un teatru de operațiuni internațional. Nu va fi ușor, pentru că veți opera într-un mediu nou, dar știu că aveți pregătirea necesară pentru a îndeplini la cel mai înalt nivel sarcinile stabilite. Nu uitați că voi sunteți ambasadorii țării noastre în misiunea KFOR. Reușitele voastre acolo, în Kosovo, sunt reușitele Armatei Naționale și ale Moldovei”, a declarat la eveniment ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

La rândul său, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent Logsdon, a relevat că „este o onoare să urez succes acestor soldați în viitoarea lor dislocare în cadrul celui de-al 19-a contingent al Republicii Moldova în KFOR, o importantă operațiune de menținere a păcii în Kosovo. Contribuția la securitatea internațională este o datorie nobilă, iar Statele Unite sunt mândre să fie un partener continuu alături de dumneavoastră în acest efort”.

Prezentă la ceremonia de detașare, șefa Oficiului de Legătură NATO (OLN) la Chișinău, Michaela Šimáková, a spus: “Contextul actual de securitate demonstrează o dată în plus importanța parteneriatelor. KFOR este un exemplu de cooperare multilaterală, în cadrul căreia lucrează împreună 20 de aliați și 7 parteneri. Participarea Moldovei este o dovadă remarcabilă a angajamentului său față de securitatea și stabilitatea internațională. De asemenea, aceasta contribuie la consolidarea capacităților Armatei Naționale și la continuarea creșterii interoperabilității sale cu alte națiuni”.

Cel de-al 19-lea contingent al Armatei Naționale, detașat în operația KFOR, este format din 41 de militari profesionişti. În Kosovo, aceștia urmează să execute misiuni de patrulare, pază a obiectivelor strategice, precum și cercetare genistică a ariei de responsabilitate. Mandatul contingentului KFOR-19 va dura şase luni. Începând cu anul 2014, peste 740 de militari ai Armatei Naționale au participat în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo. Misiunea KFOR este condusă de Alianța Nord-Atlantică, în conformitate cu o rezoluție a ONU.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Du-te mai ! Ce gluma proasta ! Rep Moldova mentine pacea in Kosovo, cand ea nu este in stare sa-si gesteioneze propriul teritoriu “national” ! Circ cu mascaricii din Rep Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *