Economie

Un nou împrumut! Republica Moldova va primi 27 mln de dolari din partea FMI

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a decis să acorde Republicii Moldova tranșa de circa 27 de milioane de dolari SUA (20,65 mln de DST). Decizia a fost luată după ce Fondul a finalizat a doua evaluare a programului cu Republica Moldova cu o durată de 40 de luni, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Banii acordați vor fi folosiți pentru suport bugetar, transmite MOLDPRES.

FMI estimează că țara noastră se va confrunta în continuare cu numeroase provocări.

„Prognozăm o contractare a economiei cu 1,5 la sută în anul 2022, urmată de o restabilire modestă de 1,5 la sută în 2023, urmare a impactului de lungă durată al războiului împotriva Ucrainei și înrăutățirii perspectivelor economice pentru principalii parteneri comerciali ai R. Moldova. Conform estimărilor, nivelul maxim al inflației a fost atins deja. În luna noiembrie, inflația încă era înaltă, atingând nivelul de 31,4 la sută (comparativ cu anul precedent)”, este precizat într-un comunicat de presă al FMI.

În urma discuțiilor din Consiliul de directori executivi, Kenji Okamura, director adjunct al FMI a declarat că ”invazia Federației Ruse în Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale Republicii Moldova”.

”Perturbările în aprovizionarea cu resurse energetice exercită presiuni suplimentare asupra economiei, în timp ce dificultățile cauzate de prețurile înalte la resursele energetice și produsele alimentare duc la înrăutățirea nivelului de trai al persoanelor vulnerabile. În consecință, perspectivele economice ale Moldovei sunt mai negative decât s-a prognozat la prima evaluare a programului”, a conchis vicedirectorul FMI.

Conform prognozei Fondului, în 2023 deficitul bugetar va crește până la 6 la sută din PIB, reflectând impactul măsurilor de politici menite să tempereze gravitatea crizei în sectorul energetic și înrăutățirii nivelul de trai, iar deficitul contului curent va fi afectat în continuare de costurile mai înalte ale importului de resurse energetice.

Totuși, FMI precizează că în „pofida mediului dificil, programul R. Moldova cu FMI se implementează în continuare cu fermitate, fiind realizate cu succes angajamente de program importante în domeniile guvernanței bugetare și financiare, dar și ceea ce ține de reformarea sectorului întreprinderilor de stat”.

Suma totală debursată prin programul ECF/EFF va atinge 206,6 mln de DST (circa 275 mln de dolari SUA).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *